Breedlove: "NATO musí být připraveno na zelené mužíky"

18. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Pokud se ruská vojska pokusí proniknout na území kteréhokoliv státu NATO, okamžitě bude kladen ozbrojený odpor. To tvrdí hlavní velitel Spojených sil NATO v Evropě Philip Breedlove v rozhovoru pro Die Welt.

Generál prohlásil, že NATO nemá plán zásahu na Ukrajině, ale členské země Východní Evropy by měly začít s přípravami na možnou vojenskou hrozbu.

Breedlove připomněl, že když se na konci února na Krymu objevili vojáci v uniformách bez identifikačních znaků, ruský prezident Vladimir Putin odmítal jakýkoliv vztah k událostem na ukrajinském poloostrově, nicméně v dubnu po připojení Krymu k Rusku přiznal, že se na operaci podílely ruské jednotky.

Od počátku krize na Ukrajině NATO zesiluje vojenskou přítomnost na východě Evropy. Rozhodnutí o nových dodatečných opatřeních budou prozkoumána v září na summitu ve Wallesu.

K situaci na Ukrajině Breedlove uvedl:

"Posily jako vojenské vybavení, vozidla a finanční podpora každý den proudí přes hranice k separatistům. Také jsou na východní Ukrajině velmi aktivní nepravidelné ruské síly. Nevíme dost o tom, kolik jich je, ale [jen] že jsou velmi aktivní...

Jedná se o klasický konvenční přístup, s vojenskou silou překročit hranice a anektovat část suverénního státu. To je zlom. Neboť jsme si mysleli, že tyto časy jsou už pryč. Ano, měli jsme válku v Gruzii v roce 2008, ale snažili jsme se vidět Rusko zase jako partnera, protože jsme považovali za minulost dobu, kdy se národy pokoušely měnit hranice vojenskými prostředky. Jenže teď se to stalo znovu.

Naší novou obavou je tento typ hybridního válčení, jak tomu říkáme. Ve vojenské hantýrce se tomu říká DIME: Diplomacy, Information, Military, Economy (diplomacie, informace, vojenství, ekonomika). Rusko uplatňuje všechny prvky mezinárodní moci k vyvolání otřesů v jiných zemích. Podívejme se na východní Ukrajinu: Ruská diplomacie se snaží argumentovat tím, že ukrajinské vedení představuje problém, v informačním světě vidíme informační a dezinformační kampaň, jejímž cílem je zamaskovat ruský přístup. Z vojenského hlediska vidíme každodenní přesuny vojsk, dělostřeleckou palbu přes hranice a využití všech vojenských kapacit. A konečně ekonomická válka prostřednictvím dodávek energie. Tento hybridní model sdružuje všechny vnitrostátní nástroje moci a vztahuje se k jinému národu. To je velmi znepokojující."

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
11681

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2014