Humanitární konvoj v podmínkách naprosté ztráty důvěry

12. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ruští vojáci iniciativně vložili na sociální sítě amatérské video se záběry humanitárního konvoje pro východní Ukrajinu, který dnes vyjel z Naro-Fominska u Moskvy. Všechny automobily KAMAZ, kterých je celkem 280, jsou vojenské, přestříkané bílou barvou, personál je vojenský, v okolí stojí vojenská technika ještě v původní olivové barvě.

Během anexe Krymu a v prvních fázích krize na východě Ukrajiny ruská strana masivně zneužila turistické výměny a propašovala ozbrojený personál a zbraně do sousední země pod hlavičkou pokojné civilní aktivity.

Ukrajina nyní souhlasí se společnou humanitární misí zahrnující dodávky pomoci z Ukrajiny, EU, USA a Ruska, pod hlavičkou Mezinárodního červeného kříže. Z Moskvy dnes vyjel údajný humanitární konvoj, jehož formování zachytilo video výše. Má být odbaven na celnici v Charkovské oblasti, náklad přeložen na ukrajinská vozidla a pokračovat do Luhanska. Kolonu mají doprovázet představitelé OBSE.

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma přitom upozornil, že videokonference věnované humanitárnímu konvoji se sice včera zúčastnili zástupci doněckých separatistů, ne však separatistů luhanských, do jejichž oblasti má být pomoc určena. "Je vidět, že nejsou zainteresováni na obdržení této pomoci," komentoval to Kučma.

Společná mezinárodní pomoc má být podle Kučmy určena pro nemocnice, školky a obecně pro lidi v nouzi, "ani jeden gram" nemají dostat ozbrojenci. Distribucí pomoci budou pověřeni zástupci Mezinárodního červeného kříže. (Jak chce zabránit tomu, aby ozbrojenci pomoc civilistům následně zabavili, Kučma nevysvětluje.) Ruská kolona podle oficiálního tvrzení veze zhruba 2 000 tun humanitární pomoci od obyvatel Moskvy a Moskevské oblasti. Má se jednat o 400 tun obilovin, 100 tun cukru, 62 tun dětské výživy, 54 tun léků a lékařského materiálu, 12 spacích pytlů a 69 elektrických agregátů.

Ukrajinci pochopitelně po anexi Krymu, vysílání "turistů" a infiltraci konvojů vojenské techniky na východní Ukrajinu, nemluvě o přímém ostřelování z ruského území, Moskvě ani v nejmenším nevěří. Poukazují na příklad z války v Abcházii v 90. letech, kdy Rusko pod pláštíkem humanitární pomoci vyzbrojovalo tamní separatisty bojující proti Gruzii.

Ruská kolona by měla dorazit na Ukrajinu během zítřka. Pak se také vyjasní, co nebo koho vlastně veze.

0
Vytisknout
13616

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2014