Příbytky v Gaze jsou neobyvatelné

Desetitisíce domovů byly proměněny ve spoušť

12. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

OSN konstatuje, že rozsah ničení je "bezprecedentní". Jen v Beit Hanounu musí být nalezeny nové příbytky pro 30 000 lidí.

V Gaza City, které má půl milionu obyvatel, bylo zničeno mezi 20 - 25 procenty domů.

V městě Beit Hanoun na severu Gazy je 70 procent domů "neobyvatelných". Starosta města uvádí: "V podstatě se tu vůbec nedá žít. Není tu elektřina, voda, ani komunikace. Chybí tu základní předpoklady pro život.

V Šawkatu, nedaleko města Rafah na jihu Gazy bylo zničeno 300 z tamějších 2000 domů.

Předchozí odhady, že o příbytky v Gaze přišlo 65 000 lidí, jsou nyní považovány za konzervativní.

Ibrahim Jassa, 33, uvedl, že je naprosto zruinován. "Nemám nic, jen sedm dětí. Jsem bez práce, bez domova, máme jen ty šaty, co máme na sobě od té doby, co jsme odešli," řekl tento nezaměstnaný nádeník.

Sabr al-Gharboui řekl, že tři byty, kde bydlela se svými syny, byly proměněny v rumiště. "Nemám tušení, co budeme dělat. Doufám jen, že příměří potrvá. Ale co se stane teď? To nás děsí," dodala tato třiapadesátiletá žena.

Bude zřejmě trvat několik let, než bude zrekonstruována jediná elektrárna v Gaze, která byla zničena 29. července. Čerpací stanice, transformátory a vodní potrubí byly vážně poškozeny. Hlavní trubka kanalizace, která sloužila téměř půl milionu lidí, byla přerušena. Velké množství splašků nyní teče bez zpracování do moře a do polí.

Více než 200 000 lidí zůstává v krytech OSN, bojí se vrátit domů. Ceny potravin ostře stouply, protože od začátku války jsou pole nepřístupná anebo plná nevybuchlé munice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8488

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2014