Jak publikovat v Britských listech

12. 8. 2014 / Josef Mrázek

čas čtení 3 minuty

Základní možností, která se autorovi nabízí, je připojit se k některé z vln, které v Britských listech s větší či menší mohutností a různou dobou trvání probíhají a surfovat na ní. Nevýhodou je, že máte početnou konkurenci a když nejedete pěkně po povrchu, tak vás to spláchne a nikdo si toho ani nevšimne. Je ovšem možné pokusit se otevřít některé palčivé odlišné téma. To ale má cenu, když přijdete s novými nebo opomíjenými myšlenkami. K tomu sice podle svého záhlaví mají Britské listy sloužit, ale jejich šéfredaktor občas dohlédne na to, aby ta novost nevybočovala z toho, co je zvykem, a případné kacířství nezmátlo čtenáře. Jde-li o něco opravdu nového, je těžké ho přesvědčit citacemi, které jinak právem požaduje.

Zjistil jsem, že odpor, který redakce klade, může být v některém směru i prospěšný, ovšem je-li dost času. Mohu to demonstrovat na osudu tohoto článku. Po týdnech dohadování a po vyžádané recenzi byl článek, doplněný o některé odkazy a některá vysvětlení, nakonec vydán a i když byl zařazen na poslední místo ve vydání a na mnohem kratší dobu, než jiné články, našel si více než 11 000 aktivních čtenářů, což je na okurkovou sezónu vynikající počet. Trochu k tomu přispěla redakce Britských listů, když pohotově na dobrém místě a na celých 5 dní uveřejnila křiklavě nepravdivý hanopis, kterým možná přiměla některé čtenáře, aby se na můj článek podívali.

Jsou i takoví autoři, kteří po zkušenostech s Britskými listy přestali v nich publikovat. To asi není za současného stavu v mediální oblasti dobré řešení. I když název Britské listy je poněkud zavádějící, a i když se jejich redakci vždy nelíbí, co od nich autoři očekávají, podstatné je, že Britské listy fakticky plní úlohu fóra pro kritické názory na oficiální stanoviska a nemají v tom směru alternativu. Budoucnost Britských listů nezávisí na tom, kam by je chtěla jejich redakce dostat, ale na tom, jak bude schopna přizpůsobit jejich fungování společenské potřebě.

Pozn JČ: Články redigujeme a ve spornějších případech je posíláme k posouzení odborníkům. To se stalo i v tomto případě. Jenže až z tohoto článku Josefa Mrázka jsem nyní zjistil, že jeho text "Proč máme platy a mzdy nesrovnatelné s německými a rakouskými a jak to napravit" byl dne 25.7. omylem zařazen až na úplně poslední místo denního vydání a pak byl zapomenut. To nikdy s novými články neděláme, šlo o technickou chybu. Autorovi se hluboce omlouvám, škoda, že se neozval a neupozornil na to.

Když se děje něco podivného, napište nám a upozorněte na to. Není to spiknutí ani zlá vůle.

0
Vytisknout
11682

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2014