Hamas hrozí zintenzivněním raketových útoků proti Izraeli

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Činitelé Hamasu v Gaze pohrozili "výraznou eskalací" raketových útoků proti Izraeli, což vyvolává obavy z návratu intenzivního násilí z posledních týdnů.

Ihab al-Ghussein, náměstek ministra informací Hamasu, uvedl, že "jestliže v neděli neobdržíme žádnou reakci na své požadavky, naše obranná opatření budou zintenzívněna."

V sobotu pokračovaly sporadické útoky raketami z Gazy do Izraele. Izraelské letectvo dále provádělo letecké údery proti Gaze. Izraelská armáda usmrtila dalších 5 Palestinců a 20 dalších zranila. V Izraeli nebyl v sobotu nikdo usmrcen ani zraněn.

Hamas požaduje zrušení blokády Gazy a propuštění asi 100 vězňů, které zadržuje Izrael.

Asi třetina z 1,8 milionů obyvatel Gazy byla donucena opustit své příbytky a 65 000 lidí jsou nyní bezdomovci. Infrastruktura v Gaze byla vážně poškozena. Chris Gunnes, mluvčí OSN v Gaze, uvedl: "Obrovské části Gazy byly srovnány se zemí. Nemůžeme je znovu vybudovat s rukama svázanýma za zády. Blokáda musí skončit."

Více než 220 000 lidí se nyní ukrývá v krytech OSN. V jednom, ve škole v Beit Lahiyi, muselo asi 1000 lidí spát na ulici, protože tamějších 40 učeben bylo plných.

Izraelská policie zakázala "z bezpečnostních důvodů" protiválečný protest, který se měl v Tel Avivu konat v sobotu večer. Předpisy zakazují demonstrace v místech, které by se mohly stát terčem útoků.

ZDE

0
Vytisknout
6238

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014