3 civilisté zemřeli a 10 jich bylo zraněno při ostřelování Doněcku

8. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Nejméně tři civilisté byli usmrceni a dalších 10 bylo zraněno při ostřelování Doněcku, hlavního centra proruských vzbouřenců obklíčeného vládními vojsky v noci z pátku na sobotu, uvádějí činitelé v Doněcku.

Místní lidé uvádějí, že terčem ostřelování byl zřejmě raketomet v rukou vzbouřenců, který se vyskytoval v oblasti.

Doněcký městský úřad konstatoval, že dělostřelectvo poškodilo čtyři obytné činžáky v jižní části města. Šokovaní obyvatelé se ráno shromáždili v ulicích, někteří nechali na chodníku květiny na památku obětí.

"Nina, moje kmotra, byla roztrhána na kusy přímo před naším bytem. Identifikovali ji pouze podle županu," řekl pětapadesátiletý Jevgenij Isajev. Poukázal na kráter, který vznikl po výbuchu dělostřeleckého granátu vedle vstupu do budovy.

Jiná místní občanka, Marina Barsuk, 53, vysvětlila, že dělostřelecká palba byla zahájen poté, co před několika dny vzbouřenci umístili nedaleko činžáku raketomet Grad a stříleli z něho na ukrajinská postavení. Je přesvědčena, že dělostřelecká palba přišla z ukrajinské strany jako odveta.

Dělostřelecká palba a střelba z raketometů zvyšují počet civilních mrtvých na Ukrajině, jak ukrajinská armáda postupuje proti hlavnímu centru vzbouřenců.

Ukrajinští činitelé důrazně popírají, že by ukrajinská armáda střílela na civilisty, avšak svědkové na místě konstatují, že tomu tak je.

Přibližně 300 000 z jednoho milionu obyvatel Doněcku před boji uprchlo z města.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5386

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014