Jak je to vlastně s právem Izraele a další informace

8. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nedávno na BL vyšel článek, který sumarizoval 11 mýtů o Gaze, Hamásu a válečných zločinech ZDE. Rád bych zhodnotil současnou situaci v "poli" a výše uvedený text doplnil o další celkem zjevné poznatky.

"Periodická jatka" izraelské armády proti izolovaným obyvatelům pásma Gazy trvající jeden měsíc Noam Chomsky označil za "strašná, sadistická, krutá a vražedná" ZDE.

Konflikt bohužel pokračuje po vypršení třídenního příměří -- poté, co selhala Káhirou zprostředkovaná mírová vyjednávání -- vzájemným ostřelováním obou znepřátelených stran, jež měl zahájit Hamás, který takto zareagoval na ignorování svých požadavků (ukončení blokády pásma, propuštění stovky vězňů z izraelských vězení). Nutno doplnit, že jde o naprosto legitimní požadavky podporované lidskoprávními a dalšími institucemi, na něž Izrael sveřepě odmítá přistoupit. Páteční ranní izraelské bombardování pásma si vyžádalo jeden dětský život a dalších jedenáct Palestinců bylo zraněno, uvádí agentura Maan ZDE.

Hamás odpálil na Izrael salvu raket poté, co byla prý nalezena mrtvola bývalého mluvčího Hamásu Aymana Tahyho na předměstí Gaza City, které bylo předtím ve velkém zasypáno izraelskými bombami ZDE .

Další kolo vražedné mašinerie, cynicky nazvané "sekání trávy", si na straně Palestinců podle úřadů v Gaze vyžádalo 1890 životů (73 procent na základě údajů OSN tvoří civilisté včetně 429 dětí) a téměř 10 000 Gazanů utrpělo zranění různého stupně. Dalších asi 12 Palestinců bylo během té doby při nepokojích usmrceno izraelskými ozbrojenými silami na Západním břehu. Na izraelské straně přišli o život tři civilisté a 64 vojáků bylo zabito v boji s Hamásem. V Gaze bylo podle údajů tamního ministerstva zdravotnictví zavražděno 80 rodin. Úřad pro koordinaci humanitární činnosti (OCHA) informuje, že ke 4. srpnu přinejmenším 122 rodin v Gaze přišlo o tři nebo čtyři rodinné členy při témže incidentu ZDE .

Izraelský útok vysídlil více než čtvrtinu obyvatelstva pásma z domovů -- 485 000 až 520 000 osob -- mnozí z nich byli během svého života již poněkolikáté vypuzeni z domovů. Úřady v pásmu uvedly, že izraelské nálety do základů zničily 10 000 domů a 30 000 částečně poničily. Palestinské orgány v Gaze vyčíslily celkovou škodu způsobenou izraelským ostřelováním ze země, moře a vzduchu na 5 miliard dolarů ZDE.

Obyvatelé Gazy navíc trpí akutním nedostatkem pitné vody. Více než 70 procent vodovodního potrubí bylo podle zpravodajské agentury Anadolu zničeno izraelským bombardováním s tím, že 1.8 milionu Gazanů musí vystačit pouze s třicetiprocentní kapacitou pitné vody ZDE.

... Ještě k doplnění oněch jedenácti mýtů, jak je naznačeno v perexu.

1. Stoupenci Izraele pořád omílají mantru o tom, že Izrael se musí bránit proti útokům. Ano, Izrael jako jakýkoliv jiný stát má skutečně právo se bránit -- nicméně tato obrana se týká pouze napadení jiným státním útvarem. Okupant se z logiky věci i podle mezinárodního práva nemůže bránit okupované populaci; to je nesmysl. Okupovaná populace má naopak právo vzdorovat okupantovi silou, tj. má právo se mu bránit. Nicméně tato obrana se nesmí dotknout civilních životů. Usmrcení civilisty je klasifikováno jako válečný zločin.

2. Izrael je obklopen nepřátelskými arabskými státy. Téměř všechny arabské země v regionu, konkrétně jejich vlády, jsou klienty Washingtonu, který je zároveň nejpevnějším spojencem a ochráncem Tel-Avivu -- egyptská junta v Káhiře, středověká tyranie v Saúdské Arábii i Jordánsko, dále pak Irák, byť džihádisté z Islámského státu jsou na postupu a mohou jisté ohrožení představovat. Avšak izraelská armáda je 4. nejsilnější armáda na světě, disponuje stovkami jaderných zbraní a za zády má nejsilnější mocenský aparát, jaký kdy lidstvo, poznalo, přestože jeho moc postupně upadá.

3. Ostřelování izraelského území z pásma představuje smrtelné ohrožení. Přestože militantní palestinské skupiny nyní na Izrael odpalují poněkud "upgradované" rakety M-75 a M-302, ono proklamované ohrožení není tak horké, jak se říká. Navíc Hamás v podstatě přišel o klíčové "sponzory", kteří ho zásobovali zbraněmi. Podle poznatků izraelské lidskoprávní organizace B'Tselem od června roku 2004 do dubna roku 2013 při raketové a minometné palbě na Izrael přišlo o život asi 33 Izraelců. Na území Izraele mezi lety 2005 až 2013 dopadlo 5047 raket a minometných střel ZDE , většinou podomácku vyráběných, které ze značné části naštěstí dopadly na neobydlená místa. Ztrát mezi Izraelci by bylo patrně více, kdyby v roce 2011 nezačal fungovat Iron Dome; ale i tak nelze hovořit o "smrtelném nebezpečí". Kdyby hypotetické palestinské útoky na Izrael ze vzduchu, moře a země za měsíc vysídlily přes dva miliony Izraelců a přes 8500 dalších by bylo usmrceno (počet obyvatel Gazy jsem přepočetl na počet obyvatel Izraele), šlo by skutečně o "smrtelné ohrožení".

0
Vytisknout
9953

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014