ČSSD s TOP 09 a ODS proti odborům a protikorupčním organizacím

8. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Před sněmovními volbami a i nějakou dobu po nich se mi zdálo, že nejhorší zločin člena ČSSD, jaký může být, je to, když učiní nějakou dohodu s TOP09, zejména s Miroslavem Kalouskem. Zdálo se, že nejblíže k tomuto "zločinu" by mohl mít Jiří Dienstbier na základě nějaké "pravdoláskařské platformy". Já osobně jsem středový volič, který je náchylný k politickým kompromisům, nezdá se mi však, že by kompromis ve věci zákona o státní službě, věci tak zásadní pro veřejný zájem, měl být dělán zrovna s exponenty minulé vládní koalice a zrovna proti vůli protikorupčních organizací a odborů. Už ten vládní zákon je špatný (níže cituji výmluvnou ukázku z rozhovoru Martina Veselovského se zástupkyní Rekonstrukce státu).

Nicméně dnes jsme ve stavu, kdy ČSSD stojí na straně TOP09 a ODS (a ANO) proti odborům a protikorupčním organizacím a jediný z ČSSD, kdo je proti TOP09 a ODS a stojí na straně odborů a protikorupčních organizací je Jiří Dienstbier. Není to velmi výmluvné? Česká politika, když jde o obhajobu zájmů a moci politiků proti veřejnému zájmu se dokáže neuvěřitelně sjednotit.

Všechny podstatné informace (včetně vyjádření šéfa ČMKOS Středuly) lze najít ZDE

A tady velmi výmluvná část rozhovoru Martina Veselovského s Lenkou Petrákovou z Rekonstrukce státu o vládním návrhu zákona o státní službě:

Lenka Petráková: "Ano, je pravda, že k mému překvapení se služební zákon stal jako jedním z těch tahounů předvolebních debat, aniž by o tom někdo jakoby moc věděl, co to vlastně ten zákon obnáší..."

Martin Veselovský: "To je to, na co se ptám, jestli jsou z vašeho pohledu plněny ty volební sliby."

Lenka Petráková: " Tak vezměme jako co byl ten volební slib... My jsme dali nějaké parametry, který ten zákon jakoby, pod který se podepsali, co má ten zákon obsahovat, co má splňovat. Z mého pohledu minimálně polovina není obsažena v tom novém zákoně, který koalice zpracovala. Byli jsme takzvaně jakoby přizváni jako pozorovatelé k těm koaličním jednáním, nicméně naše připomínky nebyly příliš reflektovány. Ani v průběhu těch jednání, která byly velmi komplikovaná, tak ani nikdy potom."

Zdroj: ZDE

stopáž 1:45, rozhovor s názvem "Odbornice na služební zákon: odměňování úředníků se nezmění."

0
10413

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014