Poučení i pro některé Čechy

O zuřivé nenávisti až za hrob k "jiným"

4. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Motto:

"Každej věří na svýho výbornýho Pánaboha, ale nevěří druhýmu člověku, že ten taky věří v něco dobrýho. Člověk si může myslet, že druhá víra je špatná víra, ale nemá si myslet, že ten, kdo ji má, je špatnej a sprostej a podvedenej chlap."

Karel Čapek, Továrna na Absolutno

Z nynější války proti civilistům v Gaze vyplývá ještě jedna důležitá věc. Slušní západní novináři, kteří nyní stále intenzivněji poukazují na vyvražďování civilistů v Gaze, naprosto neutralizují jakoukoliv nenávist k druhému etniku či druhé jazykové či kulturní skupině, vůči jinakosti. To je nesmírně záslužné, protože když vám vyvraždili rodinu, máte zajisté tendenci začít nenávidět příslušníky celého národa, jehož členové vám zabili maminku. Český spisovatel Arnošt Lustig, jemuž němečtí nacisté vyvraždili rodinu v koncentračních táborech, tak nikdy, do konce života před několika lety, už nenavštívil Německo.

Jenže nenávist celého etnika je scestná a kontraproduktivní a nikam nevede, jen k další zkáze. Je šokující a zcela nepřípustné, když Yochanan Gordon píše, že "podvádění a lži je přímou součástí toho, čím jsou" - míní tím všechny palestinské politiky a potažmo všechny Palestince, které je podle něho nutně vyhladit, aby měl Izrael "klid na práci". Takové postoj mohou vést jen k další válce, protože protivník si také nutně bude věřit o vás, že jste zosobněním ďábla. Přesně totéž dělají mnozí Češi o Romech, kteří jsou pro ně zosobněním toho nejhoršího. Nevede to k ničemu, jen k zvýšení nenávisti.

Musí se to dělat jinak: Pokud někdo páchá individuální zločiny, je nutné ho individuálně potrestat, protože zločiny nelze tolerovat. Avšak lidé musejí vždycky hledat v druhé straně to, co je na nich dobrého a co s nimi mají společného. Reportér Channel Four Paul Mason poukazuje na to, že společnost v Gaze je svou podstatou víceméně středostavovská, že je tam velké množství vysoce kvalifikovaných odborníků a že při troše dobré vůle by toto místo mohlo být ohniskem ekonomického rozkvětu.

Poslouchejme, prosím, Karla Čapka: "Člověk si může myslet, že druhá víra je špatná víra, ale nemá si myslet, že ten, kdo ji má, je špatnej a sprostej a podvedenej chlap."

Jsem rád, že slušní západní novináři nejenže neztratili cit pro lidskost - a proto píší o nezřízeném vraždění dětí v Gaze - ale také mají onen hluboký instinkt pro solidaritu mezi lidmi bez ohledu na jejich odlišnost a jinakost. Vědí, že máme dohromady mnoho společného.

0
Vytisknout
10703

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014