V Gaze bylo zahájeno příměří, ale během dvou hodin se zhroutilo

1. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Napjaté příměří vešlo v pátek ráno oficiálně v platnost v Gaze, poté,co Izrael a Hamas souhlasily s přerušením bojů na 72 hodin. Příměří vyjednaly Spojené státy a OSN. Jeho účel je humanitární.

Po noci intenzivního bombardování v Gaze z pátku na sobotu, kdy i Hamas dál odpaloval rakety do Izraele. Mluvčí izraelské armády oznámila, že se vyšetřují zprávy, že čtyři Palestinci byli usmrceni a 15 jich bylo zraněno palbou z izraelského tanku dvě hodiny předtím, než příměří začalo.

V Káhiře mají jednat delegace z Izraele a z Palestiny, jejich vyjednávání má zprostředkovat egyptská vláda.

Mezitím přicházejí zprávy, že při izraelském ostřelování jižních oblastí Gazy opět zahynulo dalších nejméně 40 osob (Reuters) a Izrael informoval OSN, že "příměří skončilo".

Izraelský deník Harec kritizuje armádu, že selhaly její zpravodajské složky a dosud nedokázaly odhalit a vyřadit z provozu velitelské a řídící struktury Hamásu, který neustále odpaluje rakety na Izrael i přes to, že operace proti němu trvají už čtvrtý týden. Při absenci aktuálních zpravodajských informací z bojiště se armáda spoléhá na excesívní užití palebné síly.

Jigal Palmor, mluvčí izraelského ministerstva zahraničí, sdělil BBC, že příměří bylo Hamasem "bezostyšně porušeno" a izraelské síly "odpovídají podél celé frontové linie" na "palbu, rakety a útoky" Hamasu.

Při likvidaci tunelů na jihu Gazy byl údajně zajat izraelský voják. Podle Anšela Pfeffera z Harecu je právě jeho zajetí příčinou obnovení bojů.

Podle izraelského listu Jerusalem Post, který se odvolává na armádní zdroje, došlo k útoku na izraelské vojáky a k zajetí jednoho z nich na jihu Gazy hodinu a půl po začátku příměří. Hamas měl použít tunelu a sebevražedný atentátník se odpálil nedaleko vojáků. Následovala silná přestřelka, na jejímž konci byl jeden voják zajat. Nyní probíhá pátrání po něm. Podle Hamasu citovaného tureckou agenturou Anadolu došlo k zajetí vojáka ještě před příměřím, které údajně Hamas "dodržuje".

Zajatým vojákem je třiadvacetiletý poručík Hadar Goldin, uvedl izraelský rozhlas. Podle Channel Four se jedná o vzdáleného bratrance izraelského ministra obrany Mošeho Jalona.

Hamas zpočátku potvrzoval zprávy o zajetí vojáka, ale nyní tvrdí, že o něm nic neví.

Počet mrtvých Palestinců dosáhl do večera 62 a nejméně 350 jich bylo raněno.

Korespondent BBC Jon Donnison hlásí, že v Gaze začaly noční izraelské nálety. Americký prezident a ministr zahraničí požadují propuštění zajatého izraelského vojáka, o němž Hamas nyní tvrdí, že ho nezajal, a obnovení příměří. Turecko se nabídlo jako prostředník pro jednání o zajatém vojákovi. Komentátoři se shodují, že po dnešku jsou vyhlídky na příměří minimální.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5923

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2014