Steinmeier: "V sázce je evropský mír"

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

List Spiegel přinesl rozhovor s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem o sankcích proti Rusku.

EU si přeje posilovat sankce proti Moskvě krok za krokem. Co vás vede k naději, že pokračování politiky, která během několika minulých měsíců nevedla k žádaným výsledkům, nyní povede k úspěchu?
V diplomacii neexistují záruky - a to platí zvláště pro krizové situace. Fakt, že jsme nedosáhli trvalé deeskalace, nicméně neznamená, že jiný typ akce by byl úspěšnější. Nevím, zda si Rusko přeje být našim partnerem, nebo protivníkem. Budeme muset počkat a uvidíme. Co je jisté je, že zůstane sousedem Evropy a měli byste být schopni mluvit se svými sousedy. Proto je náš kurs správný. Budeme zvyšovat tlak, ale současně budeme připraveni jednat s Ruskem o deeskalaci konfliktu.

Po tragédii letu MH17, smrti téměř 300 lidí, kteří byli nevinní a žádným způsobem nebyli zapojení do konfliktu, a po bezectném počínání záškodnických separatistů na místě pádu, jsme byli všichni přesvědčeni, že nová, důkladná opatření jsou správnou odpovědí na nedostatečnou připravenost Ruska uzavřít své hranice s Ukrajinou a vyvinout na separatisty vliv.

Z praktického hlediska imperativ evropské jednoty znamená, že sankce mohou být posíleny pouze ve vzájemné koordinaci. Je to pořád ještě správná strategie, s ohledem na probíhající vojenský konflikt a tragédii MH17?
Jsme připraveni jít za tento rámec. My ministři zahraničí EU, jsme prokázali velkou jednotu v rozhodování zvýšit tlak. V pátek byly sankční seznamy rozšířeny, aby poprvé zahrnuly společnosti a státní instituce. V několika dnech budeme mít také formální základ pro sankce proti politickým šíbrům a podporovatelům. Ekonomická opatření jsou také na stole. Chceme břemeno spravedlivě rozložit s cílenými pravidly, která mohou být posílena nebo oslabena, když se Rusko hne. Doufáme, že přijmeme rozhodnutí o nich v příštích dnech...

Existuje bod, ve kterém by sílící sankce EU mohly vést ruskou stranu k ozbrojené reakci?
To, co očekáváme od ruského vedení není nic nového ani přehnaného: Chceme, aby respektovalo suverenitu Ukrajiny a nepodkopávalo její územní integritu. Co potřebujeme je účinná kontrola na hranici Ukrajiny, aby se předešlo infiltraci bojovníků a zbraní, stejně jako trvalé zastavení palby, které by umožnilo jednání a politické řešení. Jsem si jist, že pokud bude zastavena vnější podpora ve formě peněz, bojovníků a zbraní, pak se odpor separatistů zhroutí. Jsem si ještě více jist, že lidé na východní Ukrajině uznávají, že tito ozbrojení násilníci nereprezentují jejich zájmy.

Proč Američané uvalují tvrdší sankce než Evropané?
Prezident Obama má větší volnost, pokud jde o rozhodování, kvůli jiné právní kultuře. Nám nestačí mít dohodu mezi 28 státy. Naše rozhodnutí musejí snést legální přezkoumání, která se mohou táhnout až k Evropskému soudnímu dvoru. K tomu přistupuje fakt, že politické, ekonomické a společenské vazby mezi Evropou a naším ruským sousedem jsou mnohem těsnější.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12328

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2014