USA a Evropa zavádějí nové sankce proti Rusku

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Prezident Obama včera oznámil rozšíření sankcí proti Rusku, několik hodin poté, co se na tomtéž dohodla Evropská unie. Smyslem sankcí je "penalizovat Moskvu za její roli v konfliktu na Ukrajině". Podle amerických zdrojů Kreml nejen že nadále podporuje separatisty, ale sám se z vlastního území zapojil do bojů.

Sankce se dotknou dalších ruských bank a velkých zbrojařských firem, ale také blokují prodej technologií pro energetický sektor a omezují schopnost Ruska rozvíjet těžbu a prodej z nových ložisek.

Cílem sankcí je také "demonstrovat solidaritu" s Ukrajinou. Podle Obamy jde o to, aby Moskva uplatňovala politiku dobrého sousedství a přestala s Ukrajinou zacházet jako s vazalským státem. Na otázku jednoho z novinářů, zda se jendá o novou studenou válku, prezident odpověděl, že nikoliv a že cesta ke zlepšení vztahů s Ruskem zůstává otevřena - ale záleží na Kremlu, zda začne spolupracovat a uzná, že má Ukrajina právo rozvíjet také vztahy se Západem.

Televize BBC v úterý v rozhovoru s lotyšským velvyslancem v Bruselu upozornila, že sankce nejsou příliš tvrdé. Nepostihují západní pobočky ruských energetických společností. Nepostihují krátkodobé půjčky ruských bank od západních finančních společností, takže ruské banky i nadále budou moci dostávat krátkodobé půjčky. Nepostihují už existující zbrojní kontrakty, takže Francie může v klidu Rusku dodat obě obří hypermoderní válečné lodě. Nepostihují technologii pro plynárenský průmysl, jen technologii pro průmysl ropný.

Mezinárodní ropná firma BP, která má podstatný podíl v ruské ropné společnosti Rosneft, proti zaváděným sankcím důrazně protestovala.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7087

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014