MH17: Holandští a australští experti se znovu pokoušejí dostat se na místo katastrofy

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Holandská a australská policie se v pondělí znovu pokusí dostat se na místo katastrofy malajského letadla MH17 v oblasti, ovládané proruskými vzbouřenci. Předchozí pokusy selhaly v důsledku těžkých bojů v oblasti.

Pokračující boje také vedly holandské úřady, které stojí v čele vyšetřování katastrofy, při níž zahynulo 298 osob na palubě letadla, k závěru, že je nerealistické vyslat na východní Ukrajinu ozbrojenou misi, která by zajistila místo katastrofy.

Uprostřed mezinárodních rekriminací ohledně chaosu na místě katastrofy, který brání přístupu vyšetřovatelů, kdy se obě strany v ukrajinské válce vzájemně obviňují ze sestřelení malajského letadla, Kyjev obviňuje vzbouřence, že ničí důkazy, a vzbouřenci obviňují Ukrajinu, že se zaměřuje na střílení po civilistech.

Úřady v Luhansku uvedly v pondělí že v noci bylo dělostřeleckou palbou usmrceno pět lidí a 15 jich bylo zraněno. Tři osoby byly v důsledku bojů usmrceny v Doněcku, uvedla místní správa.

Washington zveřejnil nové fotografie na podporu svého tvrzení, že Rusko, obviňované Západem, že podporuje proruské vzbouřence jejich vyzbrojováním, včetně poskytnutí rakety, která údajně sestřelila letadlo MH17, se nyní přímo účastní konfliktu na východní Ukrajině a střílí na ukrajinské jednotky z ruského území.

Rusko naproti tomu požadovalo, aby USA "přestaly bránit" práci pozorovatelů, kteří chtějí zkontrolovat situaci na místě.

Jedinou věc, na níž se obě strany shodly, je potřeba příměří na východní Ukrajině, uvádí ruské ministerstvo zahraničí.

Po mnoha dnech příprav na vytvoření společné armádní jednotky s Austrálií na zajištění místa katastrofy v neděli Holandsko tyto plány zrušilo, neboť se obává, že by mohlo být zataženo do ukrajinského konfliktu.

I neozbrojený tým holandských a australských činitelů byl donucen zrušit své plány na návštěvu místa katastrofy v neděli v důsledku těžké dělostřelecké palby.

Celkem dosud zahynulo v ukrajinském konfliktu asi 1000 osob a podle odhadů OSN asi 230 000 osob uprchlo ze svých domovů. Červený kříž konstatuje, že je země nyní v občanské válce - což je klasifikace, která umožní trestní stíhání bojujících stran za válečné zločiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6469

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014