Zloduch & zloduch, s.r.o.

26. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pamatuji si rozhovory s řadou příznivců srbské věci, když v roce 1999 NATO útočilo na Jugoslávii. Velká většina se distancovala od polovojenských jednotek hrdlořezů a zdůrazňovala sounáležitost srbského národa s evropskou kulturou.

Dnes je situace zcela jiná. Přesně ti lidé, o nichž se v roce 1999 v Česku hovořilo nanejvýš štítivě a s pohrdáním, se stali uctívanými hrdiny. Pár příznivců má i Jaroš, ale především je to Girkin-Strelkov, jenž se s 1. kozáckou divizí podílel na válce proti bosenským civilistům, kdo se teď nachází v centru nadšené pozornosti. Srbští četnici, při vyslovení jejichž jména se krčily nosy v grimase oznamující cosi velmi nelibého a páchnoucího, bojují na Strelkovově straně proti Jarošovi, jenž protentokrát zaskočil za ustašovce.

V druhém významném ohnisku konfliktu to není lepší. Napravení zabijáci, Arafat a Rabin, spolu kdysi jednali a podepsali dohodu z Osla. Oba jsou dávno mrtvi a poslední pamětník oné doby Šimon Peres právě odchází z izraelské politiky. Tuto generaci rádi nahradili Netanjahu a Mišál z rodu "jinších sekáčů", jimž jednání, kompromis a mír jaksi nejdou ke košili.

Hlavním znakem doby je, že svět v relativně krátké době ztratil všechny naděje na rozumnou domluvu, neuvěřitelně zhrubl a zesurověl.

Výhod, které takový trend nabízí, není věru příliš mnoho, ale někomu, zdá se, přesto stačí.

Potřebujete si kompenzovat komplex méněcennosti? Černý vztek na zlodějské politiky? Zklamané životní ambice? Bačkorářskou existenci? Slábnoucí libido? Nesnesitelnou nudu ze sebe? Hledáte nepřirozené vzrůšo? Chcete dát šedomyšímu existování ze dne na den zdání vyššího smyslu kolotočářskou story o boji za vlast a chlast, s níž byste se mohli ztotožnit?

Firma Zloduch & zloduch vám to beze všeho umožní.

0
Vytisknout
11939

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2014