MH17: Americké výzvědné služby neobviňují z katastrofy letadla přímo Rusko

23. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Američtí výzvědní důstojníci obvinili Moskvu, že "vytvořila podmínky", které vedly k usmrcení 298 osob na palubě letadla Malajských aerolinií, které bylo minulý týden sestřeleno nad východní Ukrajinou, v oblasti ovládané proruskými separatisty.

Avšak poté, co byly americké výzvědné informace v úterý částečně odtajněny, vyšlo najevo, že americká výzvědná služba neobviňuje z katastrofy přímo Rusko. Americká výzvědná služba dospěla k názoru, že separatisté sestřelili malajské letadlo omylem.

Nově odtajněné informace více méně potvrzují verzi, kterou minulý pátek přednesla americká velvyslankyně u OSN Samantha Power, když tvrdila, že malajské letadlo sestřelila raketa z baterie protiletecké obrany SA-11 na území ovládaném vzbouřenci.

Američané tvrdí, že výcvik, který Rusko poskytlo separatistům v oblasti protileteckých zbraní, kterých separatisté v minulých týdnech použili k sestřelení asi deseti letadel, ke katastrofě malajského letadla přispěl. Ukrajinské jednotky dosud žádnou střelu země vzduch podle Američanů neodpálily, neboť jejich konflikt je pozemní.

Některé informace, které poskytly americké výzvědné služby, se vyskytly i na Facebooku: "Poté, co vyšlo najevo, že letadlo bylo civilní, separatisté vymazali prohlášení na sociálních sítích, jimiž se vychloubali, že sestřelili letadlo a že vlastní raketový systém Buk (SA-11)," konstatoval anonymně nejmenovaný americký výzvědný důstojník na tiskové konferenci.

Navzdory obrovskému mezinárodnímu rozhořčení vůči Moskvě, které vzniklo od letecké katastrofy, američtí výzvědní důstojníci jsou přesvědčeni, že Rusko dál separatisty vyzbrojuje. Tvrdí, že raketomety, dělostřelecké zbraně a tanky procházejí "výcvikovou základnou" v jihozápadním Rusku, která separatistům poskytuje zbraně systematicky.

Na neověřitelných satelitních fotografiích vojenské základny v Rostovu z pondělí, zveřejněných americkou výzvědnou službou, jsou kolony vojenského materiálu, které nebyly na fotografii z doby před dvěma dny.

Americká analýza trajektorie rakety Buk umísťuje její odpálení do blízkosti města Sněžnyj, nedaleko ruské hranice. Fotografie pořízené místními lidmi v městě Sněžnyj, umístěné na sociálních sítích, zdá se, zaznamenaly přítomnost mobilního raketového systému Buk.

Zdroj v angličtině s fotografiemi ZDE

0
Vytisknout
12524

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2014