Svědci z města Torez: Byl tady raketový systém Buk

22. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Tvrzení ruských separatistů ve východní Ukrajině, že nikdy neměli k dispozici raketový systém, jakým bylo sestřeleno malajské letadlo MH17, zpochybnilo několik svědků, kteří sdělili listu Guardian, že viděli to, co vypadalo jako raketomet Buk minulý čtvrtek nedaleko místa katastrofy.

Tato svědectví jsou podpořena celou řadou fotografií a videí, zveřejněných na webu. Podle nich byl systém ve čtvrtek nablízku místa katastrofy. Těsně před polednem ve čtvrtek, nedlouho před startem letadla Malajských aerolinií z Amsterodamu, projel systém Buk Gagarinovou ulicí, jednou z hlavních ulic v městě Torez, uvádějí svědci.

Byl to prý zcela nezvyklý konvoj. "Byli jsme uvnitř a slyšeli jsme hluk, který byl daleko hlasitější než jindy," konstatoval jeden majitel obchodu, který nechce uvést své jméno. "Vyběhli jsme na ulici a viděli jsme džíp, jak mizí v dálce s něčím daleko větším před ním. Později nám sdělili zákazníci, že to byl raketový systém."

V jiném obchodě v téže ulici se hovořilo o konvoji dvou džípů a raketového systému, který byl pokryt sítí. Konvoj jel směrem k městu Sněžnyj. "Nikdy jsem nic takového neviděla," řekla žena středního věku. Její manžel jí pak ukázal fotografii systému Buk a ona si uvědomila, že viděla právě to. Skupina dalších mužů také potvrdila, že viděla raketový systém Buk.

Mnozí svědkové uvedli, že skutečnost, že městem Torez ve čtvrtek projel raketový systém, se tam hojně diskutovala, avšak místní lidé se o tom báli hovořit s lidmi zvnějšku. Nikdo nechtěl uvést své jméno.

Ukrajinská rozvědka tvrdí, že raketový systém poskytlo Rusko a že po útoku na letadlo MH17 byl znovu odvezen za ruské hranice. Rusko to popírá a tvrdí, že ukrajinská armáda má v oblasti celou řadu systémů Buk. Rusko také tvrdí, že v době havárie letadla MH17 byla v jeho blízkosti ukrajinská stíhačka.

Proruští vzbouřenci sestřelili v posledních týdnech celou řadu ukrajinských letadel, a i když přítomnost systému Buk na území ovládaném povstalci neznamená, že povstalci letadlo sestřelili, dokazuje to, že lžou o tom, že systémy Buk nemají k dispozici, poznamenává deník Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12040

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2014