Malajský premiér se dohodl s proruskými vzbouřenci o předání černých skřínek z letadla MH17

21. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

  • V doněckém hotelu zatím nikdo Malajcům nepředal černé skříňky. Zřejmě dochází k obtížným jednáním a není vůbec zjevné, zda vzbouřenci černé skřínky přinesli.
  • Malajská delegace se setkala s předákem vzbouřenců Alexandrem Borodajem, informuje deník Guardian v pondělí večer z Doněcku. Alexander Borodaj a jeho ozbrojenci právě přišli do hotelu Park Inn, kde večeřela malajská delegace. Bylo nejasném zda Borodaj přinesl černé skříňky. Někteří Malajci se vrátili k večeři, jiní jednají s Borodajem, schůzka není přístupná novinářům.
  • Černé skřínky z letadla MH17 mají být předány v 21 hodin místního času, informoval malajský premiér Najib Razak. Uvedl, že šéf vzbouřenců Alexander Borodaj s ním hovořil a souhlasil, že předá Malajsku obě černé skřínky z letadla MH17 i pozůstatky 282 mrtvol. Obojí bude převezeno nejprve do Charkova a pak do Holandska. Pozůstatky 282 osob, nyní v městě Torez, budou dopraveny do Charkova, kde budou předány zástupcům z Holandska. Vlak odjede dnes večer ukrajinského času a bude ho doprovázet šest členů malajského týmu. Pozůstatky zemřelých osob budou dopraveny do Amsterodamu holandským letadlem C130 Hercules a bude je doprovázet malajský tým. Po nutné forenzní práci budou pak dopraveny pozůstatky malajských občanů do Malajska.
  • Ukrajinský prezident Petro Porošenko popřel tvrzení ruského ministerstva obrany, že v době katastrofy letadla MH17 letělo v jeho blízkosti ukrajinské vojenské letadlo.
  • Pozorovatelé OSCE jsou nuceni dramaticky omezit svou přítomnost v Luhansku.
  • Vlak s obětmi katastrofy letadla MH17 jede do Charkova přes Doněck. Charkov je centrem úsilí o vyšetřování katastrofy, které organizuje Kyjev. V Doněcku probíhají tvrdé boje.
  • Kyjevská vláda popřela, že by vyslala do centra Doněcka pravidelnou armádu, uvedla však, že tam proti proruským vzbouřencům bojují malé proukrajinské skupiny sebeobrany. Pět lidí bylo usmrceno a 12 zraněno při přestřelkách nedaleko nádraží v Doněcku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7454

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2014