Izrael zesiluje útoky na Gazu, připravuje se na pozemní invazi

8. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Izrael zahájil to, co označuje za eskalující ofenzívu s otevřeným koncem proti pásmu Gazy kontrolovanému hnutím Hamás. Nálety a námořní ostřelování přes noc zasáhly padesát různých lokalit.

V rámci nové ofenzívy označované jako "operace Obranné ostří" jsou mobilizovány izraelské jednotky kolem hranice Gazy a probíhá omezená mobiizace záložníků pro možnou pozemní invazi.

Útoky přišly poté, co izraelské armádní zdroje informovaly, že jednotky byly vyrozuměny o možné eskalaci. Reportéři listu Guardian viděli kolony tanků a obrněných transportérů pohybující se po hlavní silnici mezi Jeruzalémem a Erecem na hranici Gazy.

Raketové útoky z Gazy, původně prováděné jinými frakcemi, než Hamásem, v poslední době zesílily v reakci na izraelskou operaci proti Hamásu na západním břehu Jordánu. Tato operace začala po únosu a zavraždění tří dospívajících chlapců, jejichž těla byla nalezena minulý týden.

Izraelské nálety v posledních dnech zesilují navzdory hodnocení analytiků v Gaze a Izraeli, že ani Hamás, ani Izrael si nepřejí déle trvající nebo krvavý konflikt.

Premiér Benjamin Netanjahu nabídl Hamásu oboustranné příměří a podstoupil spor s nacionalistickým ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem, jehož strana Jisrael Bejtejnu kvůli tomu opustila vládní koalici. Avšak přesto bylo armádě nařízeno, aby se připravila na významné rozšíření operace.

Na Izrael v posledních týdnech dopadlo takřka 300 raket a minometných granátů, včetně 80 během pondělka. Následovaly desítky izraelských náletů, při nichž zemřelo osm palestinských militantů.

Podle zdravotnických zdrojů v Gaze bylo zraněno také nejméně devět civilistů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7407

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2014