Jak dobrým hospodářem bude církev?

17. 6. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 4 minuty

"Nebudeš mít jiného boha mimo mne."

"Ne každý, kdo mi říká 'Pane, Pane', vejde do království nebeského; ale ten, kdo činí vůli mého Otce v nebesích."

Z církevních představitelů, zejména katolických, až úzkostlivě srší snaha prezentovat církev v tom nejlepším světle. Odmyslíme-li si však roucho Kristovo, kterým se snaží zakrýt různé nešvary uvnitř církve, získáme organizaci jako kteroukoli jinou. S dobrými i horšími lidmi, jejichž motivy mohou být a jsou různé.

Zejména co se týče správy majetku a celkového hospodaření se nás Dominik Duka neustále snaží přesvědčit, že církev bude dobrými správci svěřeného majetku a využívat jej ne ke svému zisku, ale k prospěchu ostatních a rozhodně budou vždy patřit, jako dosud, mezi "dolních" deset miliónů. ZDE.

Jak uvidíme na příkladech níže, řeči o "dobrém církevním hospodáři" jsou čirou iluzí, možná zbožným přáním, která ale nemá s realitou nic společného. Zejména lačnost církve po majetku v Polsku či neplacení daní stojí za velké zamyšlení.

Nevím, jak by se tvářil Ježíš na počínání současných církevních představitelů. Jako laik z určitých pasáží Bible usuzuji, že velkou radostí by neoplýval. Vždyť byl prostým tesařem a učil pod klenbou nebeskou.

Vatikán

"Generální ředitel vatikánské banky Paolo Cipriani a jeho zástupce Massimo Tulli rezignovali. V poslední době se totiž na banku snáší podezření, že se podílela na praní špinavých peněz a že si v ní někteří Italové ukrývají příjmy před zdaněním. Povinnosti generálního ředitele podle agentury Reuters zatím převezme prezident banky Ernst von Freyberg."

Zdroj: ZDE

"Bývalý vysoce postavený finanční úředník Vatikánu čelí obvinění z praní špinavých peněz. Italský kněz Nunzio Scarlano, který je v současnosti souzen kvůli snaze o pašování vysoké částky v hotovosti, si dnes vyslechl další obvinění: nelegální zisky údajně legalizoval prostřednictvím vatikánské banky."

Zdroj: ZDE

Slovinsko

"Špatné spravování vlastních financí a dluhy ve výši 800 milionů eur (téměř 21 miliard korun) dovedly slovinskou katolickou církev na pokraj bankrotu. Duchovní kupovali podíly ve stavebních firmách, nakladatelstvích, finančních institucích i v pivovarech. Jeden ze správců církevních fondů údajně falšoval faktury na opravy sakrálních staveb, aby si tak pomohl k penězům z dotací od Evropské unie."

Zdroj: ZDE

Polsko

"V Polsku se restitucemi církevního majetku zabývaly Majetkové komise, které po dobu 25 let činily finální majetková rozhodnutí, proti nimž nebylo odvolání. Oceňování nemovitostí, o něž přišla katolická církev za komunistické éry i oceňování nemovitostí, které měla církev dostat jako odškodné, prováděla sama katolická církev. Výsledek? Podle některých odhadů církev dostala od majetkových komisí čtyřikrát více majetku, než na kolik měla nárok. Například v roce 1994 dostal cisterciácký řád pozemku v Krakově jako náhradu za ztracený majetek a o deset let později dostal také 66 milionů zlotých jako odškodné za tentýž ztracený majetek. Církev dělá všechno, co je v jejích silách, aby svůj majetek před veřejností ukryla. Její činitelé pečlivě udržují obraz chudé církve, která je neustále ohrožována bývalou i současnou vládou a světskou Evropskou unií."

Zdroj: ZDE

Česká republika - zatím snad jen selhání jednotlivců

"Neúspěšné podnikání přivedlo do konkurzu římskokatolickou farnost v Trmicích na Ústecku. Farnost je od října v úpadku a nikdo z věřitelů nepodal návrh na reorganizaci, která by umožnila vyřešit dluhy odhadované více než na 30 milionů korun."

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
10586

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2014