Egyptský soud odsoudil další stovky lidí k smrti, zatímco Bílý dům částečně obnovil vojenskou pomoc Káhiře

29. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Zdá se to neskutečné, ale je to pravda. Egyptský soudce Saeed Youssef poté, co odsoudil k smrti 528 lidí, přikázal, aby bylo na smrt posláno dalších 683 osob. Mnoho z nich bylo za podněcování násilí a zabití jednoho policisty souzeno v nepřítomnosti -- beze svědků a důkazů, jak se můžeme dočíst ve zprávě Amnesty International ZDE . V první "várce" odsouzených byl trest smrti potvrzen u 37 osob a 491 dalších bylo posláno za mříže na doživotí.

Podle názoru Harryho Hagopiana, který se zabývá mezinárodním právem, došlo v Egyptě de facto ke kriminalizaci sekulárního Hnutí 6. dubna, které iniciovalo masové protesty proti Mubárakovi a Mursímu s tím, že dva předáci hnutí jsou již za mřížemi ZDE. Hagiopian sice kritizoval Muslimské bratrstvo, z něhož se většinou rekrutují odsouzení na smrt, nicméně považuje za nesmyslné, aby bylo zakázáno a jeho členové a přívrženci tvrdě perzekuováni zvlášť nyní před květnovými volbami.

Rozsudek je kritizován i dalšími lidskoprávními organizacemi, počítaje v to příkladně Human Rights Watch. Výzkumník pracující pro Amnesty International Mohamed Elmessiry uvedl, že při každém soudním přelíčení nebylo obhajobě umožněno předložit důkazy ve prospěch obviněného, byli ignorováni svědkové a řada obviněných se ani před soud nedostala ZDE. Bylo tak porušeno nejen mezinárodní právo, ale samotný egyptský právní řád.

Ten je již očividně rozprášen, neboť od svržení egyptského prezidenta Mursího a ustanovení pučistické vlády loni v červenci bylo při vládních represáliích zadrženo 16 000 osob a více než 2500 usmrceno, jak stojí psáno v listu Guardian. Vlna vládního teroru v Egyptě je v moderní historii země naprosto bezprecedentní ZDE.. Násilností, nicméně v daleko menší míře, se též dopouštěli jak členové, tak sympatizanti Muslimského bratrstva.

Washington přesto pučistickou vládu s jistým sebezapřením podporuje dál. Minulý rok Bílý dům pozastavil vojenskou podporu Egyptu ve výši 1.3 miliardy dolarů ročně ZDE. Nyní, přes vládní excesy a masové represe pučistů z Káhiry, Obamova administrativa polovinu této částky Egyptu zasílá a navrch deset bitevních helikoptér Apač na boj s "terorismem" a posílení bezpečnosti na Sinajském poloostrově, potažmo Izraele.

Je ale tragikomické, že Washington loni vojenskou pomoc Egyptu zmrazil právě kvůli tomu, že pučisté porušovali lidská práva, a nyní ji obnovuje, ačkoliv v menší míře, než tomu bylo desítky let předtím. Opět se ukazuje, že rétorika Bílého domu obsahující moralizující apely na adresu zemí, které porušují lidská práva, je pouhá vějička k dosažení jeho pragmatických zájmů a cílů.

0
Vytisknout
6428

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2014