Mám právo být zvědavý, jak se Leo Steiner (KDU-ČSL) vybarví

23. 4. 2014 / František Štván

čas čtení 3 minuty

Dlouholetý člen KDU-ČSL a politik Leo Steiner se nesmazatelně  proslavil podáním trestního oznámení na politické vedení Krajského úřadu Ústeckého kraje kvůli podezření na předražení některých krajských zakázek a snahou o vyhlášení krajského referenda, které by současnému vedení Kraje uložilo povinnost vymáhat miliardové škody z rozkradených (?) eurodotací po konkrétních vinících.

Podle Leo Steinera, který je v současnosti, díky vládní KDU-ČSL a jejím koaličním partnerům, náměstkem ministra životního prostředí, nejde jen o zákonnou, ale i o morální rovinu, neboť elementárním základem  práva podle něho  je: Platit musí viník. U této právní formulace, kterou bych klidně tisíckrát podepsal, se v souvislosti s panem Steinerem zastavím. Mám, podle mne oprávněný, pocit, že pokud tento vzorný občanský a politický postoj zastává na krajské úrovni, pak by ho měl v dresu KDU-ČSL, konkrétně u církevních restitucí, zastávat i na  úrovni celostátní. Mělo by se to projevit tím, že by se k nejvyššímu vedení KDU-ČSL choval stejně, jako k vedení ústeckého kraje. Tedy nekompromisně kriticky.

Vycházím totiž z přesvědčení, že by i církve měly chtít peníze, pokud jim v minulosti vznikla škoda, po těch politicích, kteří rozhodli v jejich neprospěch -- a ne po občanech, kteří jim nezkřivili ani ten pověstný vlas na hlavě. Stejně tak by měl Steiner vedení KDU-ČSL nabádat k politické podpoře referenda, ve kterém by si občané rozhodli, jestli chtějí církvím ze svých daních zaplatit více jak jedno sto miliard korun.

Pokud tak neučinil či se k tomu nechystá, pak je z mého pohledu  krajský Dr. Jekyll, který se na celostátní mocenské úrovni mění v  Mr. Hyda. Možná proto, aby se stejně jako hororový hrdina Jekyll mohl "v noci" věnovat svým mocenským choutkám, neboť i moc může být droga, byť se jí  jako vážený krajský politik navenek vyhýbá.  Pokud jsem nepřeslechl či nepřehlédl jednotný občanský a politický metr Leo Steinera, pak si za svým názorem musím stát. Ne proto, že bych osobně něco proti panu Steinerovi měl, to ani náhodou,  ale proto, že by nebyl prvním krajským politikem, který se na úrovni kraje bil za pravdu a na celostátní ztratil kuráž. Byl bych moc rád, aby ji neztratil, ale něco mi říká, že se náměstkem ministra mohl stát jen díky souhlasu koaličních partnerů jeho strany. Neumím si představit, že  před následujícími volbami bude  i nadále rétoricky "hnát" vysoké představitele ČSSD k trestně právní odpovědnosti a ČSSD ho bude z vděčnosti za to, že oslabuje její volební potenciál, podporovat ve funkci náměstka ministra. Rozhodně nejsem odborník na předpověď konkrétních dějů, a tak mé pochybnosti buď potvrdí, či vyvrátí čas. Ten je, na rozdíl od lidí,  neomylný.

0
Vytisknout
12285

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2014