Pětapadesát britských veřejných osobností kritizovalo výrok Davida Camerona, že je Británie "křesťanská společnost"

21. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Respektujeme právo pana premiéra na jeho náboženskou víru i skutečnost, že to nutně ovlivňuje i jeho vlastní život jako politika. Avšak protestujeme proti jeho charakterizaci Británie jako "křesťanské země" a proti všem záporným důsledkům, jaké toto tvrzení znamená pro politiku i pro společnost, napsalo v otevřeném dopise konzervativnímu deníku Daily Telegraph 55 britských veřejných osobností.

Kromě úzkého ústavního smyslu, že stále máme státní církev, Británie není "křesťanská země". Z opakovaných průzkumů a studií vyplývá, že většina z nás jako jednotlivců nejsou křesťany ani svou vírou ani svou náboženskou totožností.

Na sociální úrovni byla Británie pozitivně utvářena mnoha předkřesťanskými, nekřesťanskými i postkřesťanskými silami. Jsme pluralitní společnost s občany, kteří mají široký sortiment nejrůznějších postojů, a jsme drtivou měrou nenáboženská společnost.

Neustále tvrdit opak podporuje odcizení a rozpory v naší společnosti. I když je správné uznat příspěvek mnoha křesťanů sociálním akcím, je chybné vytvářet dojem, že tento příspěvek činí pouze křesťané, když totéž dělají Britové různých věr. Takový výrok zbytečně povzbuzuje ochromující sektářské debaty, které drtivou měrou nejsou v životě většině Britů vůbec přítomny. Britští občané si nepřejí, aby jejich volená vláda aktivně dávala přednost náboženství či náboženské totožnosti.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8917

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2014