Generální ředitel vydavatelství Axel Springer obvinil firmu Google z "ochranářského podvádění"

17. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

"Podrobí se tomu všemu evropští politikové, nebo se probudí? Instituce v Bruselu nebyly nikdy tak důležité jako nyní."

Mathias Döpfner, generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer, největšího vydavatele novin v Evropě, obvinil firmu Google, že zneužívá svého monopolního postavení v digitální ekonomice, že diskriminuje konkurence a buduje "superstát".

V otevřeném dopise Ericu Schmidtovi, šéfovi firmy Google, který vyšel ve středu v deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, konstatuje Mathias Döpfner, že firma Google provozuje takový podnikatelský model, který by "byl v kruzích s horší pověstí charakterizován jako ochranářské podvádění". Firma Google totiž v hierarchii výsledků vyhledávání "diskriminuje konkurenci". Motto firmy Google je "pokud nechcete, abychom vás zničili, musíte nám platit".

Mathias Döpfner, jehož nakladatelství vydává nejprodávanější deník v Evropě, bulvární list Bild, stejně jako středopravicový deník Die Welt, přiznal, že jeho vlastní firma je na firmě Google naprosto závislá, "což mě a další vydavatele děsí".

"Zaměstnanci firmy Google jsou vůči nám vždycky velmi přátelští, ale nekomunikujeme spolu za rovných podmínek. Jak bychom mohli? Google nás nepotřebuje. Ale my potřebujeme Google."

Döpfner argumentuje, že u mnoha evropských občanů došlo "k podstatné změně názorů" ohledně firmy Google od té doby, co Edward Snowden loni odhalil, že existují "těsné styky mezi velkými americkými poskytovateli internetových služeb a americkými výzvědnými službami".

"Nikdo neví tolik o svých zákaznících jako Google. I vaše soukromé a podnikatelské emaily si všechny čte firma Google a analyzuje je, když to potřebuje," napsal Döpfner. Charakterizoval názor, který připsal jak Schmidtovi a Marku Zuckerbergovi od Facebooku v reakci na odhalení o špehování prostřednictvím americké NSA, že "když nemáte co skrývat, nemáte se čeho bát," jako znepokojující.

"Je to mentální postoj a názor na svět, který je typický pro totalitní režimy, nikoliv pro svobodné společnosti. Něco takového by klidně mohl říci ředitel Stasi nebo jiné tajné služby v diktatuře. Podrobí se tomu všemu evropští politikové, nebo se probudí? Instituce v Bruselu nebyly nikdy tak důležité jako nyní," zdůraznil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6755

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014