Ukrajina na pokraji vážného ozbrojeného konfliktu

16. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

Ukrajina stojí na pokraji vážného ozbrojeného konfliktu, poté co vládní jednotky zahájily první významnou vojenskou akci na východě. Střetly se zde asi s třiceti proruskými ozbrojenci, kteří den předtím obsadili místní letiště.

Na letišti byla slyšet střelba, když jednotky zvláštního určení útočily, aby obnovily kontrolu Kyjeva nad tímto důležitým komunikačním bodem. Generálporučík Vasilij Vasiljevič Krutov, nový velitel operace, byl napaden demonstranty, kteří vykřikovali "Zavřete ho!", když se k nim pokusil promluvit a vysvětlit, proč museli jeho muži střílet.

Ve stejný čas se ukrajinské elitní jednotky shromažďovaly před na okrajích nedalekého města Slavjansk. Cílem nadcházející operace je převzít zpátky kontrolu od proruských ozbrojených skupin.

Nasazeny byly pravidelné jednotky spolu se silami zvláštního určení ministerstva vnitra a bezpečnostními službami. Vojáci přijeli nejméně devíti obrněnými transportéry a sedmi autobusy.

Šlo o první velkou operaci od té doby, co ukrajinská vláda oznámila, že má v úmyslu provést "protiteroristickou" akci, pokud povstalci nevyklidí vládní budovy na východní Ukrajině. Menší nepovedená operace proběhla v neděli v Slavjansku přestřelkou, v níž zahynul jeden ukrajinský voják a dva byli zraněni.

Ukrajinský úřadující prezident prohlásil, že obsazení letiště bylo pouze prevním krokem ke znovuobnovení kontroly Kyjeva nad východem země.

(Podle fotografií zveřejněných v pondělí samotnými separatisty, které se bohužel zpětně nedaří dohledat, byl oddíl na letišti v Kramatorsku tvořen nedisciplinovanými příslušníky milice, z nichž někteří sice měli automatické zbraně, ale jiní např. jen lovecké pušky. Působili na rozdíl od "zelených mužíků" neupraveně, asi jako bijci Pravého sektoru, žádný z nich nevypadal ani přibližně jako vycvičený voják. Vážný odpor lze čekat patrně až v centru Slavjanska od profesionálů, kteří o víkendu atakovali policejní služebnu v Kramatorsku, již ale mezitím opět vyklidili - KD.)

"Jsem přesvědčen, že brzy nezbude žádný terorista v Doněcku a dalších oblastech a zjistí, že jsou na lavici obžalovaných - kam patří", řekl Turčynov.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil ukrajinské kroky za "protiústavní činy"a v telefonátu s generálním tajemníkem OSN Panem Ki-munem požadoval, aby je OSN odsoudila. USA však vyjádřily silnou podporu ukrajinské operaci a tvrdí, že Kyjev ozbrojeným skupinám "musí odpovědět".

Zástupci Ukrajiny, Ruska, USA a EU se mají poprvé od propuknutí krize v únoru tohoto roku setkat ve čtvrtek v Ženevě. Existují ovšem známky toho, že by se mezitím situace mohla vymknout kontrole.

V Kyjevě byli loajalistickým davem napadeni dva proruští kandidáti.

Velitel operace generál Krutov trvá na tom, že nepokoje na východě Ukrajiny jsou vedeny ruskými silami. Podle něj den předtím do vedlejší luganské oblasti infiltrovaly tři stovky ruských vojáků.

Starostka Slavjanska vypověděla, že místní příznivci Ruska byli podporováni neoznačenými vojáky z Ruska a Krymu. Úřadující prezident Turčinov dal ozbrojencům ultimátum do pondělka, ale ti místo vyklizení obsaených budov začali obsazovat další, policejní služebnu v Horlivce. Muž, který zde jmenoval nového policejního šéfa, později vypověděl, že je podplukovníkem ruské armády.

Krutov řekl, že vládní ultimátum nebude prodlouženo. To by bylo podle něj "příliš humanitární". Prohlásil také, že může dojít k obětem mezi civilisty, ale jeho jednotky se pokusí zajistit, aby "žádné nevinné osoby netrpěly", ačkoliv se ozbrojenci údajně skrývají za "lidské štíty" - čímž měl patrně na mysli místní obyvatele zdržující se v okupovaných vládních budovách.

Mluvčí Bílého domu v odpověď na otázku, jaké rady udělil ředitel CIA John Brennan, který v sobotu (tajně, upozornili na to Rusové - KD) navštívil Kyjev, řekl: "Vyzvali jsme ukrajinskou vládu, aby postupovala vpřed, postupně, odpovědně a se vší opatrností, která je třeba v situaci způsobené ozbrojenými militanty.

Mezitím kancelář OSN pro lidská práva oznámila, že etničtí Rusové na východní Ukrajině falešně tvrdili, že jsou terčem útoku, aby ospravedlnili ruskou intervenci. OSN varovala, že taková propaganda může ovlivnit prezidentské volby plánované na konec května.

Rusko zprávu OSN odsoudilo jako "jednostrannou" a údajně "zfabrikovanou" podle předem daného zadání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
18216

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014