Nejnovější způsob jak zhubnout? Musíte strávit dopoledne půl hodiny venku na světle

5. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Vědci z Feinberg School of Medicine na americké Northwestern University zjistili, že vystavíte-li se ráno až dopoledne ostrému světlu venku, snižuje to vaše BMI, body mass index. Čím dříve byli účastníci experimentu vystaveni dennímu světlu, tím víc se snížila jejich váha. Nezáviselo to ani na množství jejich spánku, ani na množství zkonzumovaných kalorií, ani na množství sportu či fyzického pohybu. Zdá se, že způsob, jímž zahajujeme den, přímo ovlivňuje rychlost našeho metabolismu a dokáže to snížit BMI až o 20 procent.

"Světlo je nejmocnější faktor, který synchronizuje vnitřní tělesné hodiny organismu a reguluje circadiánní rytmy, které také regulují rovnováhu energie," vysvětluje Phylis C. Zee, ředitelka výzkumného programu spánku a circadiánních rytmů na Northwestern University. "Když nejste vystaveni ve vhodnou denní dobu dostatečnému množství světla, rozhodí to vaše tělesné hodiny, což mění metabolismus a může to vést k ztloustnutí."

Podle dr. Zeeové bychom měli být vystaveni ostrému dennímu světlu mezi osmou hodinou ranní a polednem. Stačí 20 až 30 minut. Magickou hranicí je 500 luxů. Tato světelná expozice snižuje BMI. Průměrná kancelář je osvětlena jen asi 200 - 300 luxy.

Vědci jsou přesvědčeni, že světelný management je novou metodou, jak bojovat proti obezitě. Lidi by měli, pokud to počasí dovolí, svačit a obědvat venku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8448

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2014