Rozhlas BBC: "V České republice vstoupíte do minulosti"

1. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Před deseti lety byla Irská republika první zemí na světě, která zakázala kouření na pracovištích. Dne 29. března 2004 zavanul čistý vzduch v irských hospodách, restauracích i jiných veřejných místnostech - a skoro nikomu zákaz nevadil. Irové, kteří milují své hospody, se stali vzorem globální zdravotnické revoluce. Za posledních deset let schválilo zákaz kouření ve veřejných místnostech mnoho zemí světa. Rozhlas BBC věnoval desátému výročí prvního zákazu kouření ve veřejných místnostech včera večer dokumentární pořad. Bývalý irský korespondent BBC Denis Murray v něm zkoumá dopad zákonů o zákazu kouření ve veřejných místnostech v různých zemích Evropy a uvažuje o budoucnosti tabáku.

Denis zahajuje svůj pořad v Dublinu a vzpomíná na to, jak radikální se zdál před deseti lety zákaz kouření ve veřejných místnostech. V jeho oblíbené hospodě, Mulligan's bar, býval neproniknutelný modrý kouř. A úspěch zákazu kouření v Irsku se stal čelnou mezinárodní zprávou. Mnoho zemí pak příkladu Irska následovalo. Lidé se před zákazem obávali, že zákazníci přestanou chodit do hospod. Opak se stal pravdou.

Kontrastem vůči zemím, které zavedly zákaz kouření ve veřejných místnostech, je v pořadu BBC Česká republika. Ta má snad nejliberálnější zákony o kouření v celé Evropské unii. Jít v Praze do restaurace či do hostince působí jako návrat do minulosti. Kouření ve veřejných místnostech bylo ve většině evropských zemí zakázáno, protože kuřák způsobuje rakovinu nejen sobě, ale především jiným lidem. To je důvodem zákazu kouření ve veřejných místnostech, protože nikdo nemá právo ničit zdraví jiným lidem. V pořadu BBC vysvětlují zdravotní odborníci, že v zemích, kde bylo zakázáno kouření v restauracích se snížil počet hospitalizací s infarktem cca. o 17%, což by v českých podmínkách znamenalo pokles cca. o 5000 lidí ročně. Kouření v restauracích především poškozuje zdraví tamějšího personálu.

Zajímavé je, že zákaz kouření ve veřejných místnostech zavedla i Francie, dlouho známá romantickými filmy, v nichž postavy spolu hovořily uprostřed oblaků kouře. Zákaz kouření zavedlo i Rusko. Všude po Evropě si můžete dát pivko, aniž byste museli po čtvrthodinovém setrvání v zakouřené prostředí dát veškeré šatstvo, které máte na sobě, do čistírny.

Pořad BBC Radio Four o kouření v ČR a v Evropě (v angličtině) ZDE

0
Vytisknout
20299

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2014