Francie má nového premiéra: Manuela Vallse

1. 4. 2014 / Josef Brož

čas čtení 2 minuty

Nečekal ani 24 hodin a jmenoval novou vládu: prezident François Hollande, o němž se někdy vedou úvahy, že nedokáže být dost rozhodný, tentokrát reagoval rychle. Rychleji, než když oznámil AFP, že se "rozhodl ukončit vztah se svou partnerkou Valérie Trierweilerovou".

"Slyšel jsem váš vzkaz," řekl Hollande ve večerním televizním vystoupení, jež trvalo osm minut, po 20. hodině, natočeném v Élysejském paláci. Oznámil "novou etapu" a novou vládu na čele s Vallsem označil za "vládu boje" se "zúženým týmem". Nový Vallsův tým by měl bojovat především proti nezaměstnanosti a sociálním nerovnostem, a bude mít na starosti posílení kupní síly Francouzů.

Zbavil se ze dne na den věrného Jeana-Marca Ayraulta, který odešel středem po víkendovém debaklu dvoukolových obecních voleb. Ta potvrdila fatální ztrátu levice a nástup dvou "modrých vln", té Unie pro lidové hnutí (UMP), ale zejména obrovský nástup Národní fronty (FN) Marine Le Penové, jíž se podařilo na lokální úrovni stát se třetí nejsilnější stranou se ziskem 11 radnic a 1.5000 zastupitelů. Pravice získala na levice na 115 radnic a stala se vítězem.

Na výsledku obecních voleb se podepsala vysoká neúčast voličů, jež dosáhla 39%. Je to rekord za celé dějiny Páté republiky. Levice udržela zuby-nehty hlavní město Paříž, Lille, Lyon a Avignon.

Na místo po padlém Ayraultovi nastupuje Manuel Valls (*1962), dosavadní ministr vnitra, proslulý svými radikálními postupy v otázce imigrace. Politik, o němž část socialistů pochybuje, že je vlastně socialista, velmi oblíbený mezi elektorátem pravice, a části politické třídy pravice. Ministr Manuel Valls patří dlouhodobě k nejpopulárnějším politikům levice, někdy také nazývaný "pravice levice".

Opozice a část levice se cítí zaskočena, a jmenování Vallse označuje za kosmetický pokus zastřít to podstatné. Podle Jeana-Luca Mélenchona, lídra extrémní levice, toto rozhodnutí rozesmutnilo, považuje Vallse za člověka, jenž "rozděluje levici". A jak mívá často ve zvyku, vyzval k pouličním manifestacím.

Někteří současní ministři Ayraultaovy vlády, zejména zelená Cécile Duflotová, již dali najevo, že ve Vallsově vládě nehodlají přebývat.

0
Vytisknout
8172

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2014