Babiš má zřejmě vážný problém

28. 3. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Novinky.cz přinesly zprávu, že nějaká paní europoslankyně Ingeborg Gräßle přijela do Prahy prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU, a přitom prohlásila, že náš ministr financí Andrej Babiš je ve vážném střetu zájmů: "S velkou obavou sledujeme střet zájmů ve vládě," prohlásila Grässleová na tiskové konferenci.

Podle ní byl už v minulosti podobný spor u nejmenovaného exministra dopravy, jehož firmy podle poslankyně profitovaly z evropských projektů na rozvoj Vltavy. "Teď je na ministerstvu financí," uvedla zákonodárkyně. Pokud se to nevyřeší, bude podle jejího názoru "obtížná spolupráce s Českou republikou".

Europoslankyně následně vysvětlila, že Babišovy firmy dostaly z evropských fondů 2,6 miliónu eur, ministr financí je ale podle ní zároveň v Česku garantem vůči EU, že tyto prostředky byly přiděleny řádně. "Jak může být někdo s tak masivními osobními finančními zájmy zároveň tímto garantem?" položila si řečnickou otázku. Tento střet zájmů podle ní znedůvěryhodňuje kontrolní systémy v ČR a požaduje jeho objasnění."

Na wikipedii jsem si pak našel, že paní Gräßle je významnou členkou německé CDU a je známá svou prací Evropském parlamentu v komisích pro kontrolu rozpočtu. Andrej Babiš odbyl tvrzení této ctihodné eurposlankyně tím, že její informace jsou nepřesné a že hlavně on neporušuje české zákony. Zajímalo by mne, zda by v podobné situaci, jako je Babiš u nás, mohl být někdo v Německu nebo v Dánsku nebo v jiné evropské vyspělé zemi, tedy zda to, že Babiš neporušuje české zákony, je způsobeno tím, že to je v Evropě normální, být vlastníkem stovek firem (Agrofert ovládá podle Wikipedie 230 společností), být tiskový magnát, příjemce dotací, a zároveň významný ministr vlády, nebo jestli je to naopak tím, že tady u nás máme špatné zákony, které nepostihují dostatečně přísně střet zájmů.

Už dlouho mám totiž podezření, že to nové hnutí, které má přinést očištění od korupce a evropské poměry do českého ráje zlodějů, je ve skutečnosti produktem české reality a s tou evropskou nemá nic společného.

0
Vytisknout
14182

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2014