Ruský demonstrant byl odsouzen k časově neomezenému pobytu v psychiatrické léčebně

26. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Moskevský soud podpořil únorový rozsudek proti demonstrantu Michailu Kosenkovi, který dotyčného poslal na neomezenou dobu do psychiatrické léčebny za čin, jehož se s největší pravděpodobností nedopustil.

Osmatřicetiletý Kosenko byl v říjnu odsouzen za vyvolávání pouličních nepokojů a útok na policistu. Mělo k tomu dojít 6. května 2012 na náměstí Bolotnaja, den před inaugurací Vladimira Putina do funkce prezidenta ve třetím termínu. Při akci bylo zatčeno 28 osob, poté co došlo k potyčkám mezi demonstranty a policií. Avšak obhájci lidských práv tvrdí, že soudní kauza s událostmi spojená je mocenským obtěžováním protestního hnutí, jež vzniklo v letech 2011-2012.

Třebaže existují svědectví a veřejně dostupný videozáznam ukazující, že se Kosenko snažil opustit prostor, kde docházelo ke střetu, soudce ho uznal vinným a odsoudil k neomezenému pobytu v psychiatrické léčebně, s odůvodněním, že jeho psychický stav z něj údajně dělá "nebezpečí pro společnost". Poškozený policista soudu řekl, že si Kosenka nepamatuje a neví, kdo ho uhodil.

Kosenko měl psychické problémy téměř před dvaceti lety v důsledku výbuchu při vojenské službě, ale prodělal ambulantní léčbu. V článku v časopise Snob tři psychiatři kritizovali argument prokurátora, že Kosenko trpí nebezpečnou formou schizofrenie. Amnesty International prohlásila Kosenka za vězně svědomí a označila rozsudek nad ním za návrat k sovětské praxi politického zneužívání psychiatrických institucí.

Kosenko pobýval ve vyšetřovací vazbě od roku 2012 a nedovolili mu zúčastnit se pohřbu matky v září 2013.

Oleg Orlov, předseda lidskoprávní organizace Memorial, který u soudu svědčil, řekl, že během demonstrace stál jen několik metrů od Kosenka a je si 100% jistý, že se nedopustil nezákonných činů, z nichž je obviňován. Proces označil za politický.

Obránci lidských práv nemohli prozkoumat podmínky, v nichž jsou demonstranti z Bolotné drženi, a nebylo jim dovoleno ani navštívit psychiatrickou instituci, kde bude Kosenko umístěn.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9138

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2014