Izrael podle vyšetřovatele OSN páchá etnickou čistku

24. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Palestinci žijící v Izraelem okupovaném Východním Jeruzalémě podle vyšetřovatele OSN pro lidská práva čelí etnické čistce. Tato skutečnost podle jeho mínění může znamenat, že ve stávajícím klimatu by izraelská vláda uznala existenci samostatného palestinského státu jen stěží, jak informuje izraelský list Haaretz ZDE.

Na Izraelem okupovaných palestinských teritoriích (OPT) panuje zdánlivý klid, jak by se alespoň při nastalé mediální "hluchotě" mohlo zdát. V sobotu 22. března ráno byli v uprchlickém táboře nedaleko města Jenin na Západním břehu izraelskými okupačními silami (IOF) usmrceni tři neozbrojení Palestinci ZDE. Stalo se tak během zátahu Izraelců na jednoho militanta z Hamasu, kdy bylo sedm dalších Palestinců zraněno a tři zadrženi.

Stojaté vody zmraženého "mírového procesu" rozčeřil vyšetřovatel OSN pro lidská práva, jenž přichází s tvrzením, že akcelerací osadnické expanze na Západním břehu a ve Východním Jeruzalémě Izrael uskutečňuje "etnickou čistku", a proto je (podle Palestinců) vznik funkčního palestinského státu nemožný. Vyšetřovatel OSN přitom jen potvrzuje zprávy dalších mezinárodních a lidskoprávních organizací o tom, že nelegální osadnictví situaci na OPT zhoršuje a je protiprávní ZDE. Izrael kontruje tvrzením, že Palestinci odmítají uznat exkluzivitu židovského státu, a kvůli tomu jsou jakékoliv mírové rozhovory vyloučeny, protože jde o zásadní věc. Termín "mírových rozhovorů" má vypršet 29. dubna.

Opět jsme svědky zablokované diplomacie, kdy jedna strana s diplomatickou podporou svého mentora klade požadavky, jež jsou nesmyslné, neboť uznání Izraele coby výhradně židovského státu by delegitimizovalo práva a integritu Palestinců a dalších menšin v Izraeli, tedy asi dvou milionu lidí. Navíc Tel Aviv kvůli své akcelerované osadnické politice a obecně ilegální okupaci palestinských území (stále s požehnáním Washingtonu) představuje primární obstrukci při blízkovýchodním mírovém uspořádání.

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva na OPT, expert na mezinárodní právo a emeritní profesor Princetonské univerzity Richard Falk, jenž má židovské kořeny, prohlásil, že izraelská politika na OPT představuje "neakceptovatelnou charakteristiku kolonialismu, apartheidu a etnické čistky" ZDE. Falk uvedl, že od roku 1996 pozbylo 11 000 Palestinců právo na trvalý pobyt v Jeruzalémě kvůli diskriminačním izraelským zákonům -- díky nimž mají Židé větší právo na trvalý pobyt ve městě než Palestinci, kteří zde ale žijí několik generací. Podle Falka jde jen o "špičku ledovce", protože spousta Palestinců žijících v Jeruzalémě je hrozbám vyplývajícím z těchto nedemokratických zákonů vystavena dlouhodobě.

Falk Izrael obvinil z toho, že uplatňuje "systematické snahy změnit etnické složení Východního Jeruzaléma, aby zde Palestincům ztížil trvalý pobyt". Profesor se vyjádřil i k "mírovému procesu", jemuž nyní velí americký ministr zahraničí John Kerry, který však má od prezidenta Obamy jen minimální podporu.

Je víceméně jasné, co bude následovat. Půjde jen o další z celé řady diplomatických krachů, protože Spojené státy na sebe nemohou brát roli arbitra řešícího tento konflikt, když jednoznačně stojí za jednou ze zúčastněných stran a druhou naopak démonizují. Možné řešení izraelsko-palestinského konfliktu je přitom "zmraženo" dlouhá léta a s každou ilegálně vybudovanou bytovou jednotkou na OPT je spíše efemérní vidinou; zatímco ve světě existuje mezinárodní konsenzus, jak o něm vytrvale informují třeba Noam Chomsky či Norman Finkelstein -- mezinárodní shoda favorizující vytvoření dvou států na území historické Palestiny. Dva naprosto klíčové státy ale k této shodě přistupují s trvale deklarovanou nevolí.

0
Vytisknout
9461

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2014