Je to trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku?

20. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Tisková konference bývalé zaměstnankyně Ředitelství silnic a dálnic ČR paní Ing. Miroslavy Pošvářové, která proběhla minulý týden a byla i přenášena Českou televizí, přinesla jedno velmi znepokojivé tvrzení, ZDE od minuty 8'59", píše čtenář, kterého z dobrých důvodů nebudeme jmenovat, avšak redakci je jeho totožnost známa.

Paní Pošvářová tvrdila, že ač byl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR pan Kočica, odvolán z funkce, nebyl mu ukončen pracovní poměr. Nýbrž mu byly podle § 208 Zákoníku práce přiznány překážky v práci na straně zaměstnavatele, s tím, že mu i podle tohoto paragrafu je vyplácena náhrada platu ve výši jeho průměrného výdělku.

Přitom podle tvrzení Ing. Pošvářové, je pan Kočica stále ve zkušební době a neexistuje důvod, proč mu nemůže být zrušen pracovní poměr s ŘSD.

Podle informací od zaměstnanců ŘSD je toto vytváření "překážek v práci" celkem obvyklou záležitostí při odvolávání vedoucích pracovníků.

Jedním z nejzářnějších případů byl zřejmě případ bývalého ředitele informatiky Ing. Jana Švece, který byl na "překážkách v práci ze strany zaměstnavatele" celkem 1,5 roku! Ač byla jeho funkce bez náhrady zrušena.

Kde je odpovědnost ostatních vedoucích pracovníků, kteří toto umožňují?

Co na to vedoucí interního auditu Mgr. Klika, vedoucí odboru personálně-mzdového Mgr. Procházka?

Nejedná se ze strany pana Ing. Jiřího Mayera v současné době pověřeného řízením organizace i výše jmenovaných pracovníků o trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku podle § 255, Trestního zákona?

Co na to příslušní státní zástupci, policisté?

0
Vytisknout
8937

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2014