Bohaté Benátky pořádají referendum o samostatnosti, nechtějí financovat "zločinecký jih Itálie"

16. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

O tomto víkendu se koná v Benátkách referendum o tom, zda by se benátský kraj měl znovu stát samostatnou republikou. Benátskou republiku zlikvidoval před dvěma sty lety Napoleon, avšak předtím existovala tisíc let. Tisíce občanů se účastní protestních shromáždění požadujících vytvoření samostatné republiky na severovýchodě Itálie.

Navrhovaná "Benátská republika" by měla pět milionů obyvatel benátského regionu a později by se chtěla rozšířit i do částí Lombardie, Trentina a Friuli-Venezia Guilia.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že nezávislost podporují dvě třetiny Benátčanů. Vznik nezávislé Benátské republiky by znamenal, že by Benátky nemusely podporovat chudý a "zločinecký" jih Itálie.

Federico Caner, regionální šéf separatistické pravicové strany Lega Nord uvedl: "V Benátkách máme vlastní totožnost, historii i kulturu. Dávno předtím, než se Itálie stala národem, byly Benátky první demokratickou republikou na světě, a existovaly tisíc let. Máme vlastní jazyk, jímž hovoří všichni, od lékařů až po soudce."

Referendum tento víkend není politicky závazné, ale legitimizovalo by to požadavky na uspořádání oficiálního referenda, jako bude zářijové referendum o nezávislosti Skotska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12657

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2014