Rasistická lidová tvořivost v Hradci Králové, aneb Romové místo Polednice

10. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Na počátku byl tento článek, který reagoval na otevřený dopis manažerky Atria Lenky Valentové, adresovaný primátoru města.

Sám jsem hradečák a v Hradci Králové žiji od narození, kolem a do Atria chodím pravidelně několikrát denně - jde o naprosto průměrné, standardní české obchodní centrum - žádné "násilnické romské gangy", krádeže či násilí jsem zde nikdy nezaznamenal, píše Marek Haltuf.

Prakticky hned na to následovala petice Jaromíra Smrčka . (Toto je již upravený text autorů, místo slova nepřizpůsobiví tam původně bylo slovo Romové.)

Petici podepsalo v současné době 639 petentů. Rozhořčení občané zde "žádají, aby vedení města situaci neprodleně vyřešilo zavedením stálého dozoru u Obchodního centra Atrium, který bude schopen udržet celou situaci v mezích lidské slušnosti na obou stranách." Nechutná diskuze byla po dvou dnech zablokována adminem. Samotná petice byla masově sdílena na sociálních sítích nejen hradečáky. V diskuzích člověk mohl nabýt dojmu, že situace u Atria nemá daleko k občanské válce. Všichni mají "své zkušenosti", všichni tudy "denně chodí", každý druhý má "dobrého známého, na kterého u Atria cikán vytáhl nůž (nechtěl mu dát cigarety, nechtěl mu dát peníze, mobilní telefon)", na ženy je pravidelně "vulgárně pokřikováno". Opět se objevil bájný "stotřicetikilový Rom v Mercedesu s obrovským zlatým řetězem kolem krku".

Zde je článek ohledně výše zmíněné petice, opět z Hradeckého deníku.

A poté týž den následoval zcela nesmyslný článek psaný hysterickým stylem předválečných novin.

Zde je trefný a ironický článek o celé situaci.

0
Vytisknout
13780

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2014