Lze nalézt východisko ze severokorejského "patu"?

19. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Panel OSN zveřejnil obsáhlou zprávu o zvěrstvech odehrávajících se v Severní Koreji; nemusíme znovu líčit otřesné případy, jež byly přirovnány k zločinům nacistů. Severokorejský vůdce Kim Čong-un by se svými soukmenovci měl být vydán Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) k trestnímu stíhání. K tomu ovšem nedojde, protože Čína přes pro ni trpěnou existenci nechtěného souseda nedopustí, aby celá záležitost skončila v Haagu.

Je jasné, že to jako první schytala Čína, jež dělá obstrukce a která také s největší pravděpodobností nedovolí, aby severokorejští lídři stanuli před trestním tribunálem a zodpovídali se ze svých zločinů. Zase ta Čína v roli potížisty. Ladislav Kryzánek v úterním vydání MF DNES ke zločinům Kimovy galerky a nastalé situaci napsal: "Svět zatím nemá páky, aby si jejich pozornost (severokorejské věrchušky) vynutil," a dodává, že "jedna relevantní síla by tu ovšem byla." Kryzánek onou relevantní silou rozumí Čínu, jež by mohla "alespoň částečně Severní Koreu umravnit", jak píše v textu s názvem OSN říká: KLDR provádí zvěrstva. A Kim se usmívá.

V Kryzánkově textu se ale nedočteme o tom, že vedle Číny existuje neméně mocný aktér, co se dění na Korejském poloostrově a v širším regionu týče. Bez tohoto aktéra, který stál u rozdělení poloostrova, není možno vypracovat ucelený a vyrovnaný text.

<3>Hrůzy z minulosti

Spojené státy, které během korejského konfliktu de facto vybombardovaly všechny větší severokorejská města, zničily úrodu, zavlažovací systémy -- po svržení půl milionu tun bomb a tisíců tun napalmu -- následkem naprosto barbarského bombardování, jež si většinou nevybíralo mezi civilní populací a vojenskými cíli. Americký generál Curtis Le May se chvástal, že v průběhu války Američané bombami vypálili všechna severokorejská města, ale i několik měst v Jižní Koreji: "V průběhu tří let a něco jsme zabili asi tak 20 procent Korejců ZDE".

A jak tyto tragické události, staré téměř 60 let, souvisejí s aktuálně zveřejněnými Kimovými zvěrstvy, jež mají být na úrovni nacistických zvěrstev? Celkem jednoduše. Oběti mívají daleko lepší paměť než pachatelé, a 60 let není zas tak dlouhá doba na to, aby oběti zapomněly. Co je ale ještě závažnější, je fakt, že Spojené státy se Severokorejci neuzavřeli mírovou smlouvu, takže se USA a Jižní Korea na jedné straně a Severní Korea na straně druhé dosud nacházejí ve válečném stavu.

<3>Severokorejci a jejich nabídky

Od té doby Pchjongjang opakovaně Washington vybízí, aby spolu uzavřely mírovou smlouvu, a ukončily tak de facto válečný stav na Korejském poloostrově. Stanovisko KLDR, jinak v západních sdělovacích prostředcích často démonizované, publikoval v roce 2007 i server iDNES ZDE". Se stejnou nabídkou KLDR přišla také na začátku roku 2010 s tím, že na oplátku požadovala obnovení mezinárodního vyjednávání o svém jaderném programu, jak uvedl Guardian ZDE". Současný korejský vůdce se s "mírovou ratolestí" vytasil loni i letos. Tentokrát ji nabídl svému jižnímu sousedovi ZDE".

Je vidno, že v Pchjongjangu nesídlí jen šílenci posedlí touhou rozpoutat jaderné inferno, ale také racionálně uvažující lidé, kteří sice drží statisíce lidí pod hrdlem; nicméně si uvědomují, že jim nad hlavami neustále visí Damoklův meč.

Spojené státy by měly volání z Pchjongjangu alespoň vyslechnout, i když jim nevoní horory, jež na severu Korejského poloostrova patrně neztenčeně probíhají. Vždy je rozumnější dát prostor diplomacii a zároveň přimět severokorejské lídry, aby čelili svým zločinům, přestože se toužebný výsledek nemusí dostavit. Stále však jde o lepší řešení, než bezhlavě započít další "humanitární intervenci" k osvobození ujařmených Severokorejců, z nichž si někteří jistě dodnes pamatují, jak "chutnají" americké bomby.

0
Vytisknout
8861

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2014