Lord Stern: Záplavy a bouře v Británii jsou jasným znamením změn klimatu

14. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Devastující záplavy a bouře v Británii jsou jasnou ukázkou nebezpečí spojených se změnami klimatu, tvrdí lord Stern, autor proslulé zprávy z roku 2006 pojednávající o ekonomické stránce klimatických změn.

Respektovaný vědec napsal listu Guardian, že záplavy a bouře ukazují, jak moc potřebují Británie i zbytek světa politiku nízkých emisí oxidu uhličitého, aby snížily pravděpodobnost podobných tragédií v budoucnosti.

Pět nejvlhčích a sedm nejteplejších let v zaznamenané historii Británie spadá do období po roce 2000, což vysvětluje řada jasných důkazů o tom, že teplejší atmosféra obsahuje více vody a způsobuje intenzívnější deště. Když k tomu připočtete vyšší hladinu moře v kanálu La Manche, vychází z toho riziko povodní.

Nedávné počasí v Británii zapadá do mezinárodního vzorce přibývání extrémních klimatických jevů, což prokazuje nebezpečnost změn kimatu a potřebu omezit uhlíkové emise. Pokud to neuděláme, koncem století průměrná globální teplota vzroste oproti předprůmyslové éře o 4 stupně Celsia a stamiliony lidí z nejhůře postižených oblastí se dají do pohybu. To bude znamenat konflikty a války. Austrálie právě zaznamenala nejteplejší rok ve sledované historii, Argentina koncem prosince nejhorší vlnu veder a části Brazílie zasáhly povodně a sesuvy půdy způsobené rekordními dešti.

Stern je předsedou výzkumného ústavu Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment při London School of Economics. Británie se podle něj musí řídit zákonem o ochraně klimatu z roku 2008, který jí předepisuje omezit emise oxidu uhličitého do roku 2050 nejméně o 80%.

Rizika jsou vyšší, než jaká Stern předpokládal ve zprávě pro vládu z roku 2006, protože nárůst koncentrace skleníkových plynů je rychlejší a některé dopady jako tání arktického ledu se zrychlily.

"Také jsme podcenili význam silných zpětných vazeb, jako je tání permafrostu uvolňujícího metan, silný skleníkový plyn, stejně jako body obratu, za nimiž se některé změny klimatu mohou stát nevratnými", dodal Stern.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11582

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2014