Britská vláda uvažuje o částečné privatizaci penzijního systému

10. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská vláda chce ušetřit peníze privatizací distribuce státních penzí. Ukazují to dokumenty, které získal deník Guardian.

Ve snaze ušetřit další miliardy v rámci rozpočtových škrtů hodlá ministerstvo práce a penzí prozkoumat možnost privatizace systému, který milionům penzistů každoročně vyplácí 100 miliard liber při nákladech 4,5 milionu liber.

Předběžná studie má přes 80 stran a ačkoliv není přímo utajena, je označena nápisem "restricted", tj. lze ji šířit pouze v omezeném okruhu vysoce postavených vládních úředníků. Dokument se rovněž zabývá možnými úsporami při telefonování a distribuci dávek a daňových přeplatků.

Největší vládní resort podle dokumentu čelí "bezprecedentní reformní výzvě". V roce 2016 totiž bude muset vyjít s rozpočtem sníženým o 34%. Za dva finanční roky bude třeba ušetřit dvě miliardy liber.

Analýza navrhuje zvážit alternativní modely distribuce penzí a zároveň konstatuje, že nalézt úspory nebude snadné, protože většina "nízko visících plodů" již byla otrhána.

V současnosti vláda provozuje deset penzijních center se 7 000 zaměstnanci. Ti pomáhají rozdělovat zhruba za 100 miliard liber nejrůznějších plateb spojených s britskými penzemi po ceém světě.

Opozice i penzisté plány vlády ostře kritizují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7462

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2014