Rusko obnovuje obchodní sankce proti Ukrajině

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Navzdory tvrzení ruského prezidenta, že Moskva dodrží své závazky vůči Ukrajině bez ohledu na to, kdo bude u moci, nejméně dvě obchodní sdružení si stěžují, že ukrajinský vývoz je opět na ruské hranici stíhán problémy. Situace je obdobná, jako v případě krátké, ale bolestivé obchodní války v srpnu. Jde o přísné pohraniční kontroly a další omezení pro ukrajinské zboží.

"Můžeme tuto informaci potvrdit", říká Genadij Čižikov, předseda Ukrajinské obchodní a průmyslové komory.

Federální celní služba Ruské federace včera zavedla režim zesílených kontrol ukrajinského zboží. To povede k přerušení dodávek ruským klientům. Informuje o tom tisková služba Federace ukrajinských zaměstnavatelů (Федерации работодателей Украины, FUZ).

Procedura zesílených kontrol postihne potravinářské, strojírenské a další zboží. Zboží je vykládáno z nákladních automobilů a vagónů, prohlíženo, kontrolovány certifikáty. Vybírají se dodatečné poplatky ve výši 5-40% ceny zboží. FUZ jedná s ruským protějškem o možnosti návratu k normálnímu celnímu režimu s poukazem na to, že i ruský byznys byl postižen zdržením a zdražením ukrajinských objednávek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9590

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014