Při sebevražedném útoku v Kábulu zemřelo 21 osob, většinou cizinců

18. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Až 21 osob bylo v pátek zabito při bombovém útoku na restauraci populární mezi cizinci v afghánském hlavním městě Kábulu. Útočník se odpálil poblíž vchodu a ozbrojenci poté zasypali večeřící zákazníky kulkami. Podle Talibánu šlo o odvetu za nálet, který tento týden zabil civilisty v provincii Parván.

Mezi oběťmi je zástupce Mezinárodního měnového fondu pro Afghánistán a čtyři zaměstnanci OSN. Celkem podle policie zemřelo třináct cizinců.

K útoku se přihlásili islamističtí povstalci z hnutí Talibán. Byl proveden v libanonské restauraci ve čtvrti Vazír Akbar Chán v centru města, kde se nachází řada velvyslanectví a restaurací pro cizince.

Mluvčí OSN Farhan Hak upozornil, že takové cílené útoky na civilisty jsou flagrantním porušením mezinárodního humanitárního práva.

Několik minut po výbuchu, k němuž došlo v 19:30 místního času, se z postižené čtvrti ozývala střelba.

Jedním z přeživších je Sulejman, kuchař zničené restaurace, který vypovídá, že když uslyšel výbuch, utekl před střelci na střechu, kde zůstal dvě nebo tři hodiny, záda přitištěná ke komínu. Tak jej našla policie.

Několik hodin po útoku probíhala v oblasti vyčišťovací operace, ale ještě kolem půlnoci si policie nebyla jista, zda se v tmavých ulicích neskrývají útočníci.

Mezi oběťmi je šedesátiletý Vabal Abdallah z Libanonu, který pracoval jako zástupce MMF v zemi od roku 2008. Podle bezpečnostních zdrojů další oběti tvoří civilisté z kontinentální Evropy, Británie a Ruska. Kanada oznámila, že při útoku zemřeli dva její občané. Nezemřel žádný občan USA, konstatuje americké ministerstvo zahraničí.

Po výbuchu vběhli do restaurace dva ozbrojenci a začali střílet na zákazníky, oznámily bezpečnostní zdroje. Oběti se nacházejí v mezinárodním vojenském táboře ve východním Kábulu. Afghánci truchlí za své mrtvé před márnicí u nedaleké nemocnice.

K útoku došlo v okamžiku, kdy se většina zahraničních vojáků připravuje k opuštění země. Bezpečnost v zemi zůstává katastrofální a prakticky denně dochází k útokům. Afghánská vláda a Spojené státy nemohou najít shodu v otázce dvoustranné bezpečnostní smlouvy, která zahrnuje požadavek na imunitu amerických vojáků před místními soudy (SOFA). O této otázce má podle dosluhujícího prezidenta Hamída Karzaje rozhodnout afghánský "parlament" (Velká džirga) a očekává se, že tento požadavek neschválí.

Před dvěma lety USA s podobným výsledkem ukončily vojenskou přítomnost v Iráku.

Američané trvají na podmínce v podobě SOFA a pokud nedojde k dohodě, afghánské jednotky budou muset bojovat zcela samy, protože v zemi nezůstane ani zbytkový americký vojenský kontingent.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8070

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014