Hysterie v Británii ohledně potenciálního příchodu Rumunů a Bulharů sílí

31. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Chris Grayling, konzervativní britský ministr spravedlnosti (původně manažerský konzultant, první britský ministr spravedlnosti za 340 let, který není právník) obvinil liberální demokraty, koaliční vládní partnery konzervativců, že údajně zablokovali zavedení přísnějších omezení proti rumunským a bulharským pracovním silám, které budou mít do Británie i do jiných zemí EU od 1. ledna 2014 přístup. Premiérovi Cameronovi poslalo dopis 90 konzervativních aktivistů, kteří ho tím žádají, aby zavedl proti případným rumunským a bulharským přistěhovalcům nouzová opatření. Zákon EU to prý dovoluje, pokud "zemi ohrožují vážné poruchy na pracovním trhu".

Liberální demokraté okamžitě Graylingovy výroky označili za hloupost a poukázali na to, že konzervativní politikové se ani nepokusili omezit přistěhovalectví z Bulharska a z Rumunska, protože by to bylo podle zákonů Evropské unie protizákonné.

Cameron nicméně na poslední chvíli prosadil opatření, že příchozí Rumuni a Bulhaři nebudou mít prvního čtvrt roku po příchodu do Británie právo na sociální dávky, i když budou odvádět sociální pojištění, a po čtvrt roce budou mít na ně nárok pouze po dobu šesti měsíců. Budou muset přitom dělat různé zkoušky angličtiny a jiné kvalifikační zkoušky, mají-li dostat nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Konzervativní vláda také plánuje donutit turisty a dočasné přistěhovalce, aby platili za léčbu v nemocnici, i když neschválila platby za návštěvy u obvodního lékaře. Poté, co v Británii vzniklo znepokojení, že lékaři budou muset vystupovat v roli pohraničních stráží, přislíbilo ministerstvo zdravotnictví, že nikdo nebude muset za lékařskou péči platit předem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8311

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2013