Vláda odborníků na netransparentní veřejné zakázky

17. 12. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem, k jeho rétorice patřilo, že vzniká "vláda odborníků"... tedy jakýchsi nadstranických, schopných, zkušených mužů, kteří po zkorumpované Nečasově vládě ozdraví tuhle zemi. Nejprve se ale ukázalo, že ta vláda není až zas tak nadstranická, neboť velká část jejích ministrů se po jmenování do funkce před předčasnými volbami do Sněmovny přihlásila k jedné politické straně. Tato politická strana potom ve volbách získala 1,5% preferencí. Ošlehaní odborníci se tak ukázali nejen málo nestraničtí, ale dokonce i málo předvídaví. Tomu se říká amatérismus, když se někdo těsně před volbami přidá jako lídr k politické straně, která pak nezíská ani 2% hlasů. Nějak špatně to celé odhadl i prognostik na Hradě.

Během působení Rusnokovy vlády mohl pak člověk stále častěji uvažovat nad tím, v jakém oboru odbornosti ti "odborníci" jsou vlastně odborníky. Postoj v otázce těžebních limitů nebo velkých plavebních kanálů vyvolával spíše dojem opakování nějakých stereotypů starých 40 let. Nyní však konečně vidíme, v čem je ono úžasné know how Rusnokovy vlády: jedná se o vládu odborníků na to, jak utratit co nejvíc veřejných peněz co nejneprůhledněji, což je oblíbený národní sport českých politiků, a Rusnokovi ministři jsou v něm zjevně ošlehaní a šlachovitě vysportovaní.

Nač by si měli brát nějaké servítky, jde přece o levicovou vládu instalovanou levicovým prezidentem ve jménu nejlepších zájmů lidu této země. Jejím hlavním étosem je přece, ty vole, bdění nad nestranným vyšetřením korupčních kauz. Skoro se mi dere na jazyk konstatování z Candida, že žijeme v té nejlepší zemi ze všech možných zemí, totiž v zemi, které vládnou odborníci, kdyby před námi nebylo skoro na dosah Babišovo eldorádo odborníků, kteří dokázali spravedlivou a poctivou prací získat angažmá u spravedlivého a poctivého miliardáře.

"Od září ministři takto zadali nebo chystají zadat celkem 78 nadlimitních zakázek v hodnotě 2,854 miliardy korun. Pro srovnání, ministři bývalé Nečasovy vlády za stejné období v roce  2012 schválili 18 nadlimitních zakázek bez soutěže v hodnotě 450 miliónů korun," konstatovalo Oživení.

"Několikanásobný nárůst velkých státních zakázek zadávaných bez soutěže vládou, která je v demisi a nemá politickou důvěru, je alarmující. Nabízí se otázka, zda to je skutečně nezbytné nebo zde hrají roli skryté úmysly vytěžit co nejvíce z dočasných ministerských postů," uvedl Martin Kameník z Oživení."

Novinky: Rusnokův kabinet od září zadal bez soutěže zakázky za 2,85 miliardy

0
Vytisknout
7550

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2013