Afghánistán: Karzaj váhá se smlouvou s USA, uzavřel jinou s Íránem

9. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Afghánský prezident Hamíd Karzaj souhlasí se smlouvou o spolupráci s Íránem, zatímco stále přetrvávají problémy ohledně podpisu spojenecké smlouvy s USA. Karzaj uzavřel dohodu s íránským prezidentem Rúháním včera v Teheránu.

"Afghánistán souhlasí s paktem o dlouhodobém přátelství a spolupráci s Íránem", sdělil Karrajův mluvčí Ajmal Fajzí Reuters. "Pakt se týká dlouhodobé politické, bezpečnostní, ekonomické a kulturní spolupráce, regionálního míru a bezpečnosti."

Afghánistán už v srpnu podepsal smlouvu o spolupráci, která se týká především bezpečnostních otázek, avšak Fajzí upozorňuje, že nový dokument má širší záběr.

Rúhání oznámil, že jeho země oponuje přítomnosti cizích sil v Afghánistánu i v regionu. Podle něj tato přítomnost vyvolává napětí, informuje státní agentura IRNA. Podle íránského prezidenta by se o bezpečnost měli starat sami Afghánci.

Írán je dlouhodobým oponentem plánované smlouvy o přítomnosti amerických jednotek v těsném sousedství svého území. Společná íránsko-afghánská hranice měří zhruba 1 100 km.

Rúhání také prohlásil, že jeho země oponuje přítomnosti jakýchkoliv cizích sil v regionu, na Blízkm východě a v Perském zálivu, kde má v Bahrajnu základnu 5. flotila U.S. Navy.

Írán je přesvědčen, že země Perského zálivu dokáží v této oblasti udržet bezpečnost prostřednictvím regionálních bezpečnostních smluv, zatímco USA trvají na své pokračující přítomnosti. To vytváří tlak i na nedávnou dohodu ohledně íránského jaderného programu, kterou odmítá zejména Izrael, ale také, i když méně hlasitě, Saúdská Arábie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6582

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2013