Nevládní organizace opustily klimatickou konferenci ve Varšavě

22. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Rozčarované ekologické organizace včera opustily selhávající rozhovory o ochraně klimatu, které probíhají ve Varšavě. Chudé a bohaté země se nedokážou dohodnout na tom, co má kdo udělat, aby došlo k omezení globálních změn klimatu.

Příčinou neshod jsou závazky jednotlivých zemí ohledně snížení emisí skleníkových plynů a přiměřené pomoci státům ohroženým klimatickými změnami.

Šest environmentálních a rozvojových uskupení konferenci opustilo s tím, že jednání od 11. listopadu nepřinesla téměř nic než zlou krev. Prohlášení podepsali Greenpeace, WWF, Oxfam, ActionAid, Mezinárodní odborová konfederace a Přátelé Země.

Organizace poukázaly na absurdní spojení konference s globálním uhelným summitem, který Polsko uspořádalo ve stejnm městě a ve stejný čas, jako klimatickou konferenci. Poukázaly také na případ Japonska, které snižuje své emisní cíle, a Austrálie, která ruší uhlíkovou daň pro velké znečišťovatele. Konference je podle Greenpeace "políčkem do tváře" těch, kdo klimatickými změnami trpí.

Cílem konference je teoreticky dohoda o udržení nárůstu globální teploty na hranici 2 stupňů Celsia. Pokud budou pokračovat současné trendy růstu uhlíkových emisí, podle vědců může dojít k oteplení až o 4 stupně nebo více - s důsledky v podobě katastrofálních bouří, veder, povodní a zaplavení rozsáhlých oblastí dnešních pevnin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7499

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2013