Indonésie po špionážním skandálu přehodnocuje spolupráci s Austrálií

19. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Indonéský prezident Susilo Bambang Judhojono dnes oznámil, že jeho země přehodnocuje spolupráci s Austrálií kvůli Snowdenovým zprávám, že jeho telefon, telefon jeho ženy a také spolupracovníků byly údajně odposlouchávány službami USA a Austrálie. Včera Džakarta odvolala velvyslance z Canberry - také proto, že se australská strana podle jejího názoru snaží záležitost zlehčovat.

Skandál dále poškodil vztahy obou zemí již dříve narušené zprávami o údajném špehování a spory ohledně imigrantů směřujících přes Indonésii do Austrálie. Čerstvé zprávy se objevily v australských médiích.

Indonésie a Austrálie jsou strategickými a obchodními partnery a tradičně v mnoha oblastech spolupracují, včetně boje proti terorismu a azylové politiky.

Australský premiér Tony Abbott se dnes odmítl vyjádřit k otázce, zda plánuje přímo kontaktovat indonéského prezidenta kvůli vysvětlení nebo omluvě. "Pravda je, že máme s Indonésií velmi dobré vztahy", prohlásil dokonce Abbott.

Indonésie si ale zjevně nemyslí, že odposlouchávání prezidenta a devíti osob v jeho blízkosti svědčí o dobrých vztazích.

Dokumenty o špehování proti Indonésii zveřejnily Australian Broadcasting Corporation a list Guardian. Dokazují, že australské oddělení SIGINT odposlouchávalo telefon indonéského prezidenta v srpnu 2009 po dobu patnácti dnů. Premiérem byl tehdy labourista Kevin Rudd.

Odposlouchávána byla také prezidentova manželka Ani, viceprezident Boediono, bývalý viceprezident Jusúf Kalla, mluvčí ministerstva zahraničí, ministr bezpečnosti a ministr informací.

Tradičně dobré vztahy Austrálie s Indonésií se ocitly v problémech po nástupu liberálního premiéra Abbotta v září letošního roku. Abbott prosazuje velmi tvrdou protipřistěhovaleckou politiku a vrací žadatele o azyl do Indonésie.

Začátkem listopadu Indonésie povolala australského velvyslance kvůli zprávám, že velvyslanectví bylo využíváno k výzvědným programům v rámci špionážní sítě vybudované USA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5492

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2013