Syrská armáda se zmocnila damašského předměstí, blíží se k Aleppu

13. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Syrské jednotky dnes dobily Hadžajru, jedno z jižních předměstí Damašku, informují státní média. Jde o součást ofenzívy, v jejímž rámci už byly obsazeny čtyři jiné pozice povstalců ležící na jih od hlavního města.

Více jak rok větší část čtvrtí a měst jižně od Damašku představovala základny opozice a zajišťovala klíčovou komunikační linii, po niž proudily zbraně do Damašku. Avšak vládní síly posílené o bojovníky libanonského hnutí Hizballáh a šíitské militanty z Iráku v posledních týdnech podnikly řadu operací, které jednotkám prezidenta Asada zajišťují udržení hlavního města a přístupů k němu.

Územní zisky vládních jednotek posilují pozici Asada při nadcházejících mírových jednáních.

V Londýně působící opoziční organizace Syrian Observatory for Human Rights potvrdila, že vládní jednotky kontrolují většinu Hadžajry, ale tvrdí, že tam zůstaly dosud malé kapsy obsazené povstalci.

Pozice povstalců se staly neudržitelnými, když armáda před několika dny dobyla nedaleké předměstí Sabina.

Opoziční síly navzdory územním ztrátám zůstávají ve vzdálenosti několika kilometrů od hlavního města a každý den ho zasahují minometnou palbou. Jejich zásobování je však vážně narušeno.

Vedle postupu na periferii Damašku se vládní síly také přibližují k Aleppu, kde obsadily základnu nedaleko mezinárodního letiště a také dvě města poblíž dálnice vedoucí jihovýchodně od něj. Vládní vrtulníky svrhávají "sudové bomby" na povstalecké pozice v Tal Hasalu, což je jediné město v sousedství dálnice, které dosud kontrolují povstalci. Samotné Aleppo je rozděleno na vládní a povstaleckou část. Vládní ofenzíva zajišťující komunikační linie kolem Aleppa může být ovšem předehrou větší operace přímo ve městě a šest hlavních opozičních velitelů proto vyzvalo k zastavení vládní ofenzívy na přístupech k městu.

Opoziční síly v Aleppu a jeho okolí jsou oslabeny v důsledku vzájemných bojů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8132

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2013