KSČM pro věc levice letos mnoho neudělala

8. 11. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 4 minuty

Volební prohru levice (teda ČSSD a KSČM) komentoval Miloslav Ransdorf v  BL eufemisticky: "To, že komunisté mírně posílili, situaci při drtivém propadu ČSSD nezachránilo. Ale i KSČM dostala méně než v roce 2002, kdy Zemanova vláda konsolidovala ekonomiku. Tehdejší výsledek KSČM byl 18,51% hlasů a 41 mandátů. Nyní, při drtivé krizi, kdy česká ekonomika stále nedosáhla úrovně roku 2008, je to 14,91% a 33 mandáty," napsal Ransdorf. Hlubší analýze nenaplnění volebních cílů své strany, se však vyhnul. Pravdou však je, že vedení KSČM sofistikovaně své volební ambice veřejně nespecifikovalo.

Ostatně to potvrdil Jiří Dolejš ve svém článku v Deníku Referendum , v němž připomněl 111 mandátů ČSSD a KSČM v roce 2002, avšak vzhledem k 83 mandátům levice letos, pouze konstatoval: " KSČM je jediná ze stran v Poslanecké sněmovně, která v těchto volbách netratila. Možná schopnost být kriticky konstruktivní a současně promýšlet věci v širším záběru, na více tahů dopředu jsou návodem k potřebné stabilitě i pro ostatní." Věřme, že autor svůj výrok neformuloval jako jakýsi návod pro politiky, jak se co nejdéle udržet na postu poslance PSP ČR. V tom totiž někteří poslanci KSČM skutečně projevují neobvyklou stabilitu.

Nicméně uspokojení netají ani šéfredaktor Haló novin ( jenž poslancem není), který napsal: "Někteří lidé tvrdí, že tyto volby nic zvláštního nezměnily. Dovolím si oponovat. Uklidnění rozbouřených vod sice nepřinesly, ale zato zvýšily vliv KSČM coby hlídacího psa. Navýšený počet poslanců bude jednak znamenat to, že si mnohé zákony nebo novely nebudou komunisté psát takříkajíc do šuplíku, ale především pak to, že budou moci důsledněji apelovat na ostatní strany, jak plní, či spíše neplní sliby dané voličům. O tom, že mnohde šlo o pozlátko, netřeba pochybovat..." Jak bude 33 poslanců KSČM ve srovnání s předcházejícími 26 -- ti poslanci, zvyšovat svůj vliv na legislativní proces ve sněmovně ? To uvidíme. Jako provolání k voličům, zejména členům tvrdého jádra KSČM to jistě má svůj "stabilizační" význam. Naopak, jakákoliv analýza volebního úsilí směřovaná do vlastních řad, v souvislosti s neuspokojivým volebním výsledkem, by mohla působit destabilizačně. (O tom aktuálně vědí své členové vedení ČSSD). Zřejmě i proto se Petr Kojzar už nevrací ke svému přání ohledně 23 % hlasů voličů v uplynulých volbách, které byly vzhledem ke společenskému marasmu ještě v září aktuální.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip ve svém vystoupení na 5. zasedání ÚV KSČM řekl: "Volby se nevyhrají počtem členů, ale počtem voličů. A ty musíme umět oslovit." V souvislosti s prezidentskými volbami dodal: "Významným poučením však je skutečnost, jakým způsobem některý z kandidátů se snažil získat mladou generaci. Úspěšný byl z tohoto ohledu překvapivě Karel Schwarzenberg, a to využitím všech moderních médií, zejména internetu a facebooku. Je to pro nás poučení." Volební kampaň a výsledky samotných voleb dokumentovaly, že slova předsedy komunisté vážně nebrali. Webové stránky včetně facebooku postrádaly a postrádají interaktivitu. Grafika odpuzuje jak žluklé máslo. O pružných reakcích na dotazy a zájem uživatelů internetu nemohlo být ani řeči. V éře trvalých antikomunistických výpadů, demagogicky založených na kontinuitě KSČM a KSČ, jakákoliv "elektronická" pasivita evokuje dojem celkové (nejen technolgické) zaostalosti, kterou nevyváží sebelepší volební program přesto, že jeho text je volně dostupný.

Neschopnost oslovit mládež, jejíž rodiče postrádají panickou hrůzu z majetkových přiznání a zavedení registračních pokladen, resp. nezpůsobilost oslovit zaměstnané příslušníky střední třídy, projevily obě levicové strany stejným dílem. ČSSD v důsledku bitvy o vedoucí posty možná dospěje k příčinám volebního neúspěchu s cílem uspět alespoň v příštích volbách za čtyři roky. Ty, které budou příští rok, jsou nejspíš prohrané. No a komunisté ? Ti budou nejspíš "kriticky konstruktivně promýšlet věci v širším záběru, na více tahů dopředu". Jinak řečeno, budou čekat a štěkat v roli hlídacího psa. Voliči však vědí, že pes, který štěká, jsa uvázán u parlamentní boudičky -- nekouše. Jen tak ňafá. Aby se ukázal, že je.

0
Vytisknout
9221

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013