Proč Hašek prohrává a proč je to pravičák

29. 10. 2013 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Michal Hašek, Zdeněk Škromach a další členové vedení ČSSD, kteří se pokusili zaříznout Bohuslava Sobotku, jsou "překvapeni" tsunami odporu, kterou jejich pokus vyvolal u členů a voličů strany. Ať už tu hru přes pískání v sále dohrají do konce nebo ne, hodně dlouho (nejspíš nikdy) se už nezbaví pověsti podrazáků. A to je v politice průšvih.

"Překvapení" Haška, Onderky, Škromacha a dalších je vysvětlitelné jen jedinou věcí: ti lidé už úplně zapomněli, za jakou stranu kopou. Studium technik boje o moc je zbavilo schopnosti uvědomit si, že hesla, která hlásají, opravdu něco znamenají.

ČSSD je strana postavená na solidaritě s neúspěšnými. Odstavit méně zdatného předsedu ODS je přirozená pravicová věc: neplníš, vypadni. Ale voliči a členové ČSSD nehodlají podporovat svět, ve kterém člověka při prvním náznaku neúspěchu vyrazí z práce.

Nechuť, kterou chování Haška a jeho rektalistů vyvolalo, není ani tolik podporou Bohuslavu Sobotkovi. Pramení z odporu, který levicový volič chová k pragmatikům, co na cestě k vlastnímu zisku použijí jakoukoliv kličku a odstřelí kohokoliv, kdo jim stojí v cestě. Michal Hašek ve chvíli krize neprojevil solidaritu, ukázal se jako pravičák. A protože to je v levicové straně a po tajném jednání s prezidentem, tak taky jako záludný manipulovatelný hlupák. A to se na levici - na rozdíl od neúspěchu - odpouští těžko.

0
Vytisknout
15423

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2013