Špehování spojenců od Obamy nepřekvapuje

25. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Diplomaté nejsou překvapeni aktivitami amerických zpravodajských služeb, včetně údajného odposlouchávání telefonu německé kancléřky Merkelové. Konstatují, že prezident Barack Obama, který tyto služby úkoluje, si nedokázal vytvořit blízké vztahy s dalšími hlavami států a že to ve světě vyvolává značnou frustraci.

Prezident Obama měl v červnu 2009 navštívit katedrálu Panny Marie v Drážďanech, a to v rámci bleskové návštěvy Německa. Diplomaté ministerstva zahraničí naplánovali starostlivě každý detail, chystali se pořídit společné fotografie kancléřky a prezidenta před jásajícími davy.

Avšak Washington dal najevo, že právě tohle si nepřeje a nepřikládá společným fotografiím význam. Prezident musí co nejrychleji odjet, aby se objevil v Buchenwaldu. Nakonec Bílý dům ustoupil, ale jen trochu. Obama proběhl Drážďanami a Merkelová si s návštěvníky katedrály musela potřást rukama sama. Prezident mezitím zmizel.

Nejpozději tehdy museli Němci pochopit, čím se americký prezident od svých předchůdců liší. Nepřikládá diplomatickým detailům žádnou hodnotu a nevyznačuje se citlivostí vůči blízkým přátelům, což se prokázalo už během kandidatury. V té době dostal kancléřku do nepříjemné pozice, když chtěl vestoje přednést kampaňovou řeč před Brandenburskou bránou. Ta je tradičně určena pro sedící prezidenty, což Obama věděl.

Obama, který dává přednost tomu trávit večera s rodinou nebo sám u počítače, se netají tím, že nestojí o nové přátele. To se zejména týká zahraničních vztahů. Obama je na rozdíl od svého předchůdce ve světě oblíben, ale mnohem méně to platí o špičkových politicích. Takže stížnosti ohledně "ztraceného přátelství" nejsou namístě. Obama si nepřál navázat s Merkelovou přátelské vztahy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8620

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013