Představujeme kandidáty: Ing. Jan Mládek stínový ministr financí za ČSSD, CSc. David Klíma, TOP09, Pavel Kubů, KSČM, Mgr. Tomáš Kopecký, lídr Změny

24. 10. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 32 minut

Dotazy jsou pro přehlednost postupně kráceny. Do odpovědí zasahováno není.

Vhodné jako jeden z podkladů k rozhodování o volebním kroužkování. Na útoky proti své osobě nereaguji, věřím, že si čtenář úsudek o někom, kdo se místo argumentace snižuje k osobním útokům, udělá sám.

Ing. Jan Mládek stínový ministr financí za ČSSD Jihočeský kraj

1) Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?

Jsem pro přijetí zákona o obecném referendu, aby se voliči mohli přímo vyjádřit k některým důležitým otázkám, pokud tuto myšlenku podpoří dostatečné množství občanů. Nejsem pro přímou volbu starostů.

2) Jste pro zrušení anonymních akcií a zveřejnění skutečných vlastníků firem?

Ano jsem pro odkrytí vlastnických struktur akciových společností.

3) Jak prokážete, že nepodlehnete uplácení ze strany různých mafií za jejich zájmy proti zájmům občanů ČR (hazardní, církevní, solární lobby) ? (Kdy jste projevili občanskou statečnost a jak?)

Když jsem čelil jako ministr zemědělství mediální štvanici, kterou organizoval pan Pitr, a bránil jsem definitivnímu ukradení 4 mld. Kč, které stát půjčil Setuze.

4) Jste si jisti, že nebudete vydíratelní? (poslanci jsou velmi pečlivě odposloucháváni, čteny jim maily atd. s největší pravděpodobností tajnými službami USA, Ruska, Izraele, Vatikánu a dalších států, kompromitující materiály se snaží získat zločinecké organizace i političtí konkurenti -- ušetří na úplatcích) .

Ano, protože nedělám věci, které bych nebyl schopen veřejně vysvětlit, a pokud člověk vše veřejně vysvětlí, není vydíratelný.

5) Co uděláte po svém zvolení, aby byly zrušeny nespravedlivé restituce nebo minimalizovány škody a bylo dosaženo restitucí spravedlivých?

Udělám vše pro minimalizování škod plynoucích z tzv. církevních restitucí.

6) Jste pro vstup ČR do Evropského stabilizačního mechanizmu?

Ano.

7) Jste pro omezení poslanecké imunity? Jak velké?

Ano, poslanecká imunita má platit na činnost spojenou s výkonem politické funkce.

8) Jste proti zvyšování daní, sociálního a zdravotního pojištění atd.?

Jsem proti zvyšování daňového zatížení zaměstnanců, je 5. největší v EU. Na straně druhé některé jiné daně musí nahoru DPPO, DPFO pro osoby s příjmem nad 100 000 Kč a daně majetkové. Velkou výzvou bude zlepšení výběru daní, ale platili všichni, kterým to ukládá zákon.

9) Jste pro přechod Řecka a dalších krachujících států na původní měny?

Odchod z eurozóny by patrně prospěl některým okrajovým zemím. Musel by však být proveden organizovaně, tedy po dohodě s EK a ECB. Pro ČR naopak předpokládám vstup v letech 2019-2021, jsme totiž v jádru EU a vstup je pro nás výhodný.

10) Patříte spíše k příznivcům prezidenta Zemana nebo spíše k jeho odpůrcům?

Miloše Zemana jsem volil v druhém kole presidentské volby a vyjádřil jsem podporu této volbě v Deníku a Haló novinách před druhým kolem.

Řešení různých problémů je dáno do značné míry náboženstvím kandidáta. Podle Bible nemají křesťané svoji víru tajit, aby jim nebylo odepřeno nebe, ale mají se k ní hlásit: 11) Věříte v Boha nebo jinou nadpřirozenou bytost?

V Boha spíše nevěřím, ale nemohu vyloučit, že existuje. Nicméně pokud existuje, tak si myslím, že nepotřebuje drahé prostředníky mezi sebou a věřícími, tedy církve.

12) Patříte do nějaké církve? Jaké? Angažujete se v ní nějak?

Nominálně jsem podle křtu římský katolík, ale necítím se být členem této církve a neangažuji se.

13) Ovlivňuje Vás víra každý den ve Vašich rozhodnutích?

Ne.

14) Jsou pro Vás důležitější zájmy a přání Vaší církve anebo občanů? Věříte, že následováním církve (náboženství) dojdou lidé ke správnému cíli, i když se jim zdá, že cesta vede jinudy, než říká církev (náboženství) ?

Nejdůležitější jsou pro mne zájmy občanů a ne majetkové zájmy marginálních institucí.

15) Pro jakou formu regulace interrupcí jste?(Stávající, uvolnit nebo zpřísnit a jak...)

Interrupce by měla být ta nejkrajnější varianta, měla by se zlepšit osvěta a prevence nežádoucího početí, a tedy potřeby používat interrupce.

16) Jste proti "interrupční" pilulce?

Ne.

17) Jste pro bombardování Sýrie bez souhlasu OSN?

Ne.

18) Jste pro bojový výcvik a zásobování rebelů v Sýrii zbraněmi?

Ne.

19) Jste pro přímou volbu prezidenta?

Ano.

20) Smlouvy, uzavřené státní správou, mají být platné až po jejich zveřejnění?

V zásadě ano, a pokud ne v některých případech, tak by ta oblast měla být jasně vymezená a být malá.

21) Měly by mít homosexuální páry možnost adopce?

Ne.

22) Jste pro propagaci vystěhování Romů z ČR?

Rozhodně ne. Prvním předpokladem pro řešení integrace Romů je opuštění myšlenky, že problém někam vyvezeme, z města či ze země ...

23) Jste pro snížení hranice 5% nutné pro vstup do Parlamentu?

Spíše ano, český parlament měl mít původně limit pro vstup 3% a FS mělo mít 5%. Bylo by vhodné otevřít debatu, zda hranic pro vstup do odvětví parlamentních stran, tedy 5% hlasů není příliš vysoká.

24) Jste pro zákaz kouření v restauracích?

Ano.

25) Co si myslíte o stanovisku katolické církve:"Může to znít přehnaně, ale pravice přitakává k životu a lidské důstojnosti, zatímco levice vede k umrtvení a degradaci lidí na chovná zvířata."

Pana kardinála mi začíná být líto, stal se z něho realitní magnát a nemá moc věřících. Může se mu stát, že jeho církev skončí jako Československá strana socialistická, která měla hodně majetku a i nějaké voliče. Časem přišla o voliče a nakonec i o majetek. Vždycky jsem si myslel, že církve jsou o Bohu, věřících, solidaritě a lásce. Ale asi jsem se mýlil.

26) Měly by si církve platit své faráře, jejich vzdělání a opravy svých nemovitostí ze svého? Optimální by byl model USA. Tam mají církve plnou svobodu, ale fungují za své, byť tedy mají nějaké daňové úlevy.

27) Má stát platit faráře v nemocnicích a armádě nebo psychology věřící i nevěřící?

Stát by měl umožnit církvím působit v nemocnicích a armádě, pokud prokážou, že tam mají nějaké věřící či alespoň klienty, kteří mají o jejich služby zájem. Měli by ovšem tuto službu dělat za své.

David Klíma, TOP09, Plzeňský kraj

1) Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?

Referenda ano, přímá volba starostů ano, odvolatelnost politiků ne. Ne z důvodu "profesionální" novinářské práce, kdy pravda je to, co se píše v tisku, ne to, co prokazují fakta.

2) Jste pro zrušení anonymních akcií a zveřejnění skutečných vlastníků firem?

Jednoznačně.

3) Jak prokážete, že nepodlehnete uplácení ze strany různých mafií za jejich zájmy proti zájmům občanů ČR (hazardní, církevní, solární lobby) ? (Kdy jste projevili občanskou statečnost a jak?)

Jako starosta malé obce jsem zatím nepodlehl, ale z vysoké politiky a moci se prý blbne, takže to zaručit nemůžu. Jsem jen člověk, ale snažil bych se. Občanskou statečnost projevuji každý den, když si dělám svojí práci a jsem schopen říci některým lidem "ne" na některé jejich požadavky. Na malé obci je to velmi statečné.

4) Jste si jisti, že nebudete vydíratelní?

Hypotéku řádně splácím, stejně jako leasing na manželčinu Dacii. Milenky zatím nemám, děti nikde nepropasírovávám, dětskou pornografii nesleduji, do hambinců nechodím. Nevím, čím bych měl být vydírán, kromě toho, že jsem ješitný hrdopýšek, jako každý chlap.

5) Co uděláte po svém zvolení, aby byly zrušeny tyto nespravedlivé restituce nebo minimalizovány škody a bylo dosaženo restitucí spravedlivých?

Nevím o nespravedlivých restitucích a jsem pro restituce všeobecně, protože nejhorším hospodářem je stát. Co se ukradlo, to se má vrátit. Bez rozdílu, zda je to katolík, Žid, aristokrat nebo sedlák. A jak říkám, jsem pro "generální restituce" v historii našeho národa se kradlo snad již dostatečně, stejně jako jsme si převrátili dějiny naruby také mnohokrát. Jsem římský katolík, vystudovaný historik a některá klišé, která zde píšete mně nejsou příjemná a považuji je za neseriozní: "vytunelování" apod. Pokud máte nevlastněním majetku na mysli "patronátní práva", tak ta bolševici zrušili, tuším někdy v roce 1950. Tvrdili, že se o budovy a majetek církve postará stát. Rád bych Vás pozval na několik kulturně-historických míst, abyste věděl, jak jsme se jako stát a národ postarali. Takže neudělám nic. Pokud má církev pomáhat, musí mít majetek.

6) Jste pro vstup ČR do Evropského stabilizačního mechanizmu?

Ne.

7) Jste pro omezení poslanecké imunity? Jak velké?

Poslanec imunitu nepotřebuje, pokud se chová slušně. Takže jsem pro zrušení.

8) Jste proti zvyšování daní, sociálního a zdravotního pojištění atd.?

Jednoznačně. Nejpotřebnější již více neunesou, střední vrstvu to likviduje a bohatí se z toho stejně vykroutí díky daňovým poradcům a mezerám v zákonech.

9) Jste pro přechod Řecka a dalších krachujících států na původní měny?

Nevím, jsem však proti tomu, aby špatné a socialistické hospodaření jedinců platili všichni.

10) Patříte spíše k příznivcům prezidenta Zemana nebo spíše k jeho odpůrcům?

Jednoznačně k odpůrcům.

Řešení různých problémů je dáno do značné míry náboženstvím kandidáta. Podle Bible nemají křesťané svoji víru tajit, aby jim nebylo odepřeno nebe, ale mají se k ní hlásit:

11) Věříte v Boha nebo jinou nadpřirozenou bytost?

Věřím v Boha i Jeho syna, Ježíše Krista. Trojjedinný Bůh není nadpřirozenou bytostí.

12) Patříte do nějaké církve? Jaké? Angažujete se v ní nějak?

Jak jsem již psal. Jsem římský katolík, má žena je římská katolička, děti jsou římští katolíci, chodíme pravidelně do kostela, jehož opravu podporuji jako občan i starosta. Studuji Teologii služby a jsem v jáhenské formaci.

13) Ovlivňuje Vás víra každý den ve Vašich rozhodnutích?

Nevnímám, že by mě ovlivňovala. Snažím se být slušný. Někdy je to těžké. Jsou dva druhy pokory. Před Bohem a před lidmi. Kristus z nás nechtěl mít ufackované užitečné idioty. Máme být solí země.

14) Jsou pro Vás důležitější zájmy a přání Vaší církve, anebo občanů? Věříte, že následováním církve (náboženství) dojdou lidé ke správnému cíli, i když se jim zdá, že cesta vede jinudy, než říká církev (náboženství) ?

Církev jsou všichni věřící. Církev není papež, biskup, farář. Je to celé společenství věřících a pokřtěných. Je-li zájmem církve slušnost, je i mým zájmem. Umím se však vzepřít i autoritám a jednat jinak, než mě říkají představitelé církve. Ostatně lidé (členové stejné i jiných církví) , kteří s námi chodí do kostela, jsou také spoluobčany, kteří se mnou žijí v jedné obci. Neměl bych hájit jejich zájmy, jen proto, že chodí do kostela a jsou věřící? Kdo v tomto státě hájí mé zájmy, jako katolíka?

15) Pro jakou formu regulace interrupcí jste?(Stávající, uvolnit nebo zpřísnit a jak...)

To je velmi těžká otázka. Neříkám absolutně zakázat, ale ani absolutně povolit. Je to otázka etická, sociální, ekonomická a hlavně společensko-politická. Neumíme pomoci potřebným, bezradným a dezorientovaným (bez pejorativního podtextu) . Není to téma na jeden řádek. A je to pro mě těžké jako pro křesťana, člověka, otce.

16) Jste proti "interrupční" pilulce?

Jednoznačně.

17) Jste pro bombardování Sýrie bez souhlasu OSN? Jsem jednoznačně proti. Bombardování s mandátem OSN nebo bez něho kdekoliv na světě již bylo dost. Kam to vede vidíme každý den.

18) Jste pro bojový výcvik a zásobování rebelů v Sýrii zbraněmi?

Jsem proti zásobování zbraněmi kohokoliv. Každý stát a národ nechť si rozhodne vnitřní potíže a neshody sám. Jediné přípustné zásobování je léky a potravinami a to lidí potřebných bez rozdílu.

19) Jste pro přímou volbu prezidenta?v Po poslední volbě mě to nejde skrz hrdlo, ale ano. Každý národ má prezidenta a vládu, jakou si zaslouží.

20) Smlouvy, uzavřené státní správou, mají být platné až po jejich zveřejnění?

Každá smlouva je platná po podpisu obou stran bez ohledu na zveřejnění nebo utajení. Utajení je však špatné. Nejde-li o státní zájem. Co je to však státní zájem a kdo může nastavit jeho parametry?

21) Měly by mít homosexuální páry možnost adopce?

Ne.

22) Jste pro propagaci vystěhování Romů z ČR?

Ne.

23) Jste pro snížení hranice 5% nutné pro vstup do Parlamentu?

Nevím, upřímně, je mě to jedno.

24) Jste pro zákaz kouření v restauracích?

Ano.

25) Co si myslíte o výroku Papeže Františka, že nikdy nebyl pravičákem? Jste pravičák?

Je to jeho právo a rozumím mu. Co je to pravičák? Politik bez ohledu na stranickou příslušnost je jen správcem svěřených mu veřejných věcí. Zodpovídá se lidu, svědomí a Bohu, od kterého jedině pochází veškerá světská moc (skrze hlas lidu, přirozeně) . Nerozlišuji vyhraněně pravici a levici, jen lenost a pracovitost, odvahu a zbabělost, populismus a zodpovědnost. A rozlišuji konzervativní politiku a konzervativní imperiální ekonomii. To je obrovský rozdíl.

26) Měly by si církve platit své faráře, jejich vzdělání a opravy svých nemovitostí ze svého?

Budou-li mít z čeho, pak ano. Proto je třeba vrátit, co jsme ukradli a dokončit odluku církví od státu. Na straně druhé, jaký je rozdíl mezi studujícím teologem, který nemusí být nutně knězem a studujícím psychologem? Jde o to, jak a kde se teolog a případný seminarista připravuje. Cožpak kněz neslouží občanům tohoto státu. Nelze si plést pojmy s dojmy. Kněz se jen nemodlí. Vyučuje, pochovává, oddáva, je psychologem u lůžka nemocného a umírající, což sama o sobě je oblast, na kterou stát plný ateistů, jako je naše krásné Česko, z vysoka kašle. Viděl jste někdy umírat lidi v léčebně dlouhodobě nemocných. Bez kněze? To je masakr.

27) Má stát platit faráře v nemocnicích, věznicích a armádě nebo psychology věřící i nevěřící? (Poznámka Vereš: V současnosti je psychologů málo -- není na ně dost peněz -- ty by se daly ušetřit na státem placených farářích -- věřící a církve si je mohou platit z restitučních miliard) .

Nevidím důvod, proč by se mělo platit za faráře v nemocnicích, pokud bude splněno, co jsem již řekl. Jiná věc je, pokud nemocnice bude mít s knězem smlouvu a jeho práce bude hrazena z pojištění. Je to složitější otázka, ale v podstatě pro nejsem. Vojenský kaplan je něco úplně jiného nepleťme se. Ostatně, nevěřící si kněze - psychologa zaplatí a věřící ne, protože bude placen z "církevního"? To by bylo trochu ujeté, ne?

28) Jak zaručíte, že nebudete opět zvyšovat daně, ačkoli jste před minulými volbami tvrdili, že v době krize pokládáte zvyšování daní za škodlivé pro ekonomiku a stejně jste daně zvýšili?

Neumím nic takového zaručit. Byl bych jedním z dvou set. Zvýšení daní bylo z důvodu hluboké recese nutné. Nemůže však být jediným nástrojem krocení krize. Ostatně, jak jiné strany zaručí, že budou bohatým brát a chudým dávat? Můžeme nalevo i napravo tvrdit, že něco zaručíme, ale doopravdy zaručíme úplné nic. Ostatně, co víme, jaká bude situace státních, evropských a světových financích? Známe jejich skutečný stav? Já myslím, že na rozdíl od institucí, o kterých píšete v bodě 4) , skutečnou situaci nezná ani pan Obama.

29) Jak zaručíte, že nebudete opět zadlužovat zemi rekordním tempem, ačkoliv jste o sobě tvrdili, že jste vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nebyl jsem vláda rozpočtové odpovědnosti. Proti zadlužování je třeba dělat tyto kroky (kromě jiných) : Nepřipouštět krádeže a sám se jich neúčastnit. Nezvyšovat byrokracii státního aparátu a nezatěžovat rozpočet výdaji na státní mzdy a státní pojištěnce. Minimalizovat propady hospodaření státních podniků a organizací zřízených státem apod.

Pavel Kubů, KSČM, Pardubický kraj

1) Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?

Pro zavedení referenda a odvolatelnosti politiků občany jsem každopádně. Přímá volba starostů v obcích a menších městech je možná a podpořil bych ji. Tam se lidé dobře znají a dovedou se dohodnout. Nedovedu si ale představit přímou volbu ve větších městech. Po volbách se nejdříve ustavuje koalice, která ze svého středu navrhuje starostu. Mezi koalicí a starostou, pro řádné fungování zastupitelstva, musí vládnout spolupráce a důvěra. Toto je obrácený postup v dělbě nově zvoleného zastupitelstva. Při vyjasnění mé výhrady se nebráním podpory přímé volby starostů.

2) Jste pro zrušení anonymních akcií a zveřejnění skutečných vlastníků firem?

Ano, jsem pro tyto změny.

3) Jak prokážete, že nepodlehnete uplácení ze strany různých mafií za jejich zájmy proti zájmům občanů ČR (hazardní, církevní, solární lobby) ? (Kdy jste projevili občanskou statečnost a jak?)

Poctivost je moje motto do voleb a jsem již dosti vyzrálý na to, abych neměnil svoje postoje. Snad můj dosavadní život je zárukou, že uplácení nepodléhám. A kdy jsem projevil svoji občanskou statečnost? Na to se těžko odpovídá, ale vzhledem k současné situaci svoji statečnost prokazuji už tím, že jsem zůstal celou dobu u jedné politické strany a svoje přesvědčení neměním. KSČM je v nelibosti, ale kvůli tomu se měnit nehodlám.

4) Jste si jisti, že nebudete vydíratelní?

Důvod vydírání neznám. Než být vydírán, to raději z politiky odstoupím.

5) Co uděláte po svém zvolení, aby byly zrušeny tyto nespravedlivé restituce nebo minimalizovány škody a bylo dosaženo restitucí spravedlivých?

Každopádně podpořím to, co předkládá KSČM ve svém volebním programu. O změnách zákonů v této oblasti ať rozhodnou svobodně občané v referendu. Pro zrušení nespravedlivých restitucí jsem také.

6) Jste pro vstup ČR do Evropského stabilizačního mechanizmu?

Dle informací, které jsem stačil získat, pro vstup nejsem. Vstup je pouze pro země platící eurem, z toho důvodu je pro nás ESM stejně nyní nepřístupný.

7) Jste pro omezení poslanecké imunity? Jak velké?

Poslanecká imunita by měla zůstat pouze na věci a projevy související s výkonem mandátu.

8) Jste proti zvyšování daní, sociálního a zdravotního pojištění atd.?

Každopádně je třeba do této oblasti vnést pořádek. To znamená zrušit současné zastropování daní a vrácení progresivního zdanění. Nejdříve zavést 3 pásma, časem až 5 pásem zdanění. Tímto opatřením se u nízkopříjmových osob mohou snížit daně.

9) Jste pro přechod Řecka a dalších krachujících států na původní měny?

Myslím si, že už zavedení jednotné měny pro velmi rozdílné ekonomiky států nebylo dobré. Návrat k původní měně je ale problematický.

10) Patříte spíše k příznivcům prezidenta Zemana nebo spíše k jeho odpůrcům?

Spíše k příznivcům. Každopádně lepší Zeman, než jeho protivník v druhém kole volby presidenta.

Řešení různých problémů je dáno do značné míry náboženstvím kandidáta. Podle Bible nemají křesťané svoji víru tajit, aby jim nebylo odepřeno nebe, ale mají se k ní hlásit:

11) Věříte v Boha nebo jinou nadpřirozenou bytost?

Nevěřím a netajím se s tím.

12) Patříte do nějaké církve? Jaké? Angažujete se v ní nějak?

Ne.

13) Ovlivňuje Vás víra každý den ve Vašich rozhodnutích?

Věřím v dobrého člověka a tím jsem ovlivňován.

14) Jsou pro Vás důležitější zájmy a přání Vaší církve anebo občanů? Věříte, že následováním církve (náboženství) dojdou lidé ke správnému cíli, i když se jim zdá, že cesta vede jinudy, než říká církev (náboženství) ?

Řídím se každopádně zájmem občanů, to je pro mne prioritou. Lidi nerozlišuji dle víry, ale dle jejich chování.

15) Pro jakou formu regulace interrupcí jste?(Stávající, uvolnit nebo zpřísnit a jak...)

Zachovat stávající.

16) Jste proti "interrupční" pilulce?

Ne. Lepší než nechtěné děti.

17) Jste pro bombardování Sýrie bez souhlasu OSN?

Zásadně NE.

18) Jste pro bojový výcvik a zásobování rebelů v Sýrii zbraněmi?

Ne.

19) Jste pro přímou volbu prezidenta?

Jasně se ukázalo, že přímá volba presidenta bez úpravy zákonů je nedokonalá. Po zpřesnění zákonů pro přímou volbu jsem.

20) Smlouvy, uzavřené státní správou, mají být platné až po jejich zveřejnění?

Myslím si, že ano. Vedle toho je nutné neprodlužovat zbytečně lhůty začátku platnosti.

21) Měly by mít homosexuální páry možnost adopce?

Nemám s tím problém, ANO.

22) Jste pro propagaci vystěhování Romů z ČR?

NE.

23) Jste pro snížení hranice 5% nutné pro vstup do Parlamentu?

Zachovat, neměnit.

24) Jste pro zákaz kouření v restauracích?

V zásadě jsem pro zákaz kouření v restauracích s tím, že bych nechal na majitelích, jestli se k zákazu připojí, nebo ne. Občané ať mají možnost se sami rozhodnout, jestli preferují zdravé ovzduší, nebo zakouřený sál. Čas jídla a veřejných zasedání by měl být podpořen zákazem kouření.

25) Co si myslíte o stanovisku katolické církve: "Může to znít přehnaně, ale pravice přitakává k životu a lidské důstojnosti, zatímco levice vede k umrtvení a degradaci lidí na chovná zvířata?

Tento výrok je skutečně mimo realitu. Sami prožíváme v naší společnosti důsledky vlády pravice. Lidská důstojnost je denně ničena a ponižována bezdomovectvím, nezaměstnaností, otrockou prací, chudobou, rasizmem a tak mohu pokračovat. Tyto vymoženosti jsem ve starém režimu nezažil.

26) Měly by si církve platit své faráře, jejich vzdělání a opravy svých nemovitostí ze svého?

Když se rozhodli o navrácení veškerého majetku do své správy, tak každopádně. Vždyť jsme to platili do této doby my všichni. A že udržování nemovitostí a vše ostatní stojí hodně peněz -víme.

27) Má stát platit faráře v nemocnicích, věznicích a armádě nebo psychology věřící i nevěřící? (Poznámka Vereš: V současnosti je psychologů málo -- není na ně dost peněz -- ty by se daly ušetřit na státem placených farářích -- věřící a církve si je mohou platit z restitučních miliard.)

Zde se přikláním k tomu názoru, že jestli je to pro návrat nemocných a vězňů do společnosti prospěšné, tak ANO. Psycholog by zde měl sehrát pozitivní úlohu a tak ať je státem placen. Podaná ruka v pravou chvíli je pro lidi nenahraditelná a velmi důležitá. Jsme přeci lidé.

Mgr. Tomáš Kopecký - lídr Změny v Královéhradeckém kraji

1) Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?

ANO.

2) Jste pro zrušení anonymních akcií a zveřejnění skutečných vlastníků firem?

ANO.

3) Jak prokážete, že nepodlehnete uplácení ze strany různých mafií za jejich zájmy proti zájmům občanů ČR (hazardní, církevní, solární loby) ? (Kdy jste projevili občanskou statečnost a jak?)

Prokáži to tím, co je za mnou za práci ve prospěch veřejného zájmu. Pokusům o uplacení kamuflované za sponzoring, politický handl na půdě zastupitelstva města HK apod. jsem byl již vystaven, neuspěli! Statečnost jsou vznosná slova, ne je to povinnost k našim dětem: úřední i mediální tlak na navrácení pozemku na Plachtě v Hradci Králové zpět do rukou státu, po nezákonném prodeji developeru (kupní cena 40 mil. Kč) - vrácen zpět státu; Zabránění (řízení EIA) zastavění vodního zdroje (možná vydatnost 30% Hradce Králové) v Březhradě velkoskladem hutního materiálu; Zabránění povolování nezákonného používání insecticidu Diazinonu (teratogen, karcinogen) v rybničním hospodaření na Pardubicku - nakonec zakázán úplně v celé EU; Pomoc při vyhlášení řady zvláště chráněných území; nekompromisní kontroly hospodaření města Hradec Králové v Kontrolním výboru; atd...

4) Jste si jisti, že nebudete vydíratelní?

Jednám v souladu se svým svědomím a ve veřejném zájmu, nemám se čeho bát!

5) Co uděláte po svém zvolení, aby byly zrušeny tyto nespravedlivé restituce nebo minimalizovány škody a bylo dosaženo restitucí spravedlivých?

Budu jednat (předpokládám, že i jiní poslanci vyvinou tlak) ve prospěch jejich omezení zákonnou cestou po dohodě s církvemi, což minimalizuje možnost arbitráží z jejich strany (co nadrobila minulá vláda nejde bez rozmysli radikálně řešit) a především budu trvat na naprosto striktním doložení, že na případně vydávaný majetek (nebo náhradu za něj) má daný subjekt opravdu právní nárok.

6) Jste pro vstup ČR do Evropského stabilizačního mechanizmu?

Po zavedení v naší zemi měny EURO bych o tomto kroku uvažovat, do té doby ne.

7) Jste pro omezení poslanecké imunity? Jak velké?

ANO, imunitu pouze na politické výroky při rozpravě na půdě sněmovny, senátu a do médií "v rámci takzvaného politického boje".

8) Jste proti zvyšování daní, sociálního a zdravotního pojištění atd.?

ANO, v současné době je třeba hledat úspory v efektivním výběru daní a radikálním omezení korupce a plýtvání s daňovými výnosy, pak není třeba daně zvyšovat. Jsem, ale pro zavedení mírné minimální daně u OSVČ a naopak pro daňové úlevy studentům, kteří při studiu pracují.

9) Jste pro přechod Řecka a dalších krachujících států na původní měny?

Nastartování reálné pomoci od ostatních států měnové unie je správné, ale pokud nebudou dodržována nastavená pravidla, tak bych byl pro krajní možnost znovuzavední původních měn.

10) Patříte spíše k příznivcům prezidenta Zemana nebo spíše k jeho odpůrcům?

Odpůrcům.

11) Věříte v Boha nebo jinou nadpřirozenou bytost?

NE.

12) Patříte do nějaké církve? Jaké? Angažujete se v ní nějak?

NE.

13) Ovlivňuje Vás víra každý den ve Vašich rozhodnutích?

ANO nepřímo, protože židovsko-křesťanské principy jsou historicky zakotveny v naší společnosti ve výchově, nepsané morálce, zákonech atd. (desatero apod.) . Nejsem věřící, ale jednám podle základních principů, protože jsem tak byl vychován. Pro mě jsou to řekněme základní principy humanity společné většině etnik a náboženských proudů.

14) Jsou pro Vás důležitější zájmy a přání Vaší církve anebo občanů? Věříte, že následováním církve (náboženství) dojdou lidé ke správnému cíli, i když se jim zdá, že cesta vede jinudy, než říká církev (náboženství) ?

Občanů.

15) Pro jakou formu regulace intertupcí jste?(Stávající, uvolnit nebo zpřísnit a jak...)

Stávající.

16) Jste proti "interrupční" pilulce?

NE.

17) Jste pro bombardování Sýrie bez souhlasu OSN?

NE.

18) Jste pro bojový výcvik a zásobování rebelů v Sýrii zbraněmi?

Pokud ochraňují civilisty před agresí režimu, tak ANO, ale v současné nepřehledné situaci o tom nejsem přesvědčen, takže NE. Měla by podle mě rychle zasáhnout OSN, oddělit obě strany a to i silou a nastolit klid zbraní. To je základní princip, jak by podle mě měla OSN vždy postupovat v případě občanských konfliktů, nebo napadení jedné země jinou. Současná OSN je podle mě neefektivní, pomalá a má proto na svědomí zmařené životy civilistů.

19) Jste pro přímou volbu prezidenta?

ANO.

20) Smlouvy, uzavřené státní správou, mají být platné až po jejich zveřejnění?

ANO a zveřejnění i veškeré dokumentace z výběrových řízení!

21) Měly by mít homosexuální páry možnost adopce?

NE.

22) Jste pro propagaci vystěhování Romů z ČR?

NE

23) Jste pro snížení hranice 5% nutné pro vstup do Parlamentu?

ANO

24) Jste pro zákaz kouření v restauracích?

ANO

0
6791

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013