EU je pod rostoucím tlakem, aby zpřísnila ochranu osobních dat

23. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Evropští představitelé se kvůli odhalením bývalého operativce americké zpravodajské služby NSA Edwarda Snowdena ocitají pod rostoucím tlakem. Evropský parlament podnikl kroky ke zpřísnění pravidel na ochranu soukromých dat a omezení transferu dat do USA. Kromě toho Francie protestuje proti špehování svých občanů a zvyšuje tlak na evropské instituce.

Francouzský prezident Hollande, který v pondělí telefonicky hovořil s americkým protějškem, si podle zdrojů v Elysejském paláci přeje otevřít téma na summitu evropských lídrů, jenž začíná ve čtvrtek v Bruselu.

Evropská komisařka pro justici Viviane Redingová v pondělí prohlásila, že odhlasování nových pravidel pro ochranu dat výborem Evropského parlamentu pro lidská práva představuje průlom a vyžaduje neprodlené jednání národních lídrů.

Po zprávě, podle níž USA ve Francii na přelomu roku během necelého měsíce zachytily více než 70 milionů telefonních hovorů a textových zpráv, Hollande telefonoval Obamovi, aby si stěžoval. Taková praxe je podle něj "mezi přáteli a spojenci nepřijatelná, protože narušuje soukromí francouzských občanů".

Francouzi spodporou Polska a Evopské komise žádají rychlou regulaci dosavadní velkorysé praxe sdílení dat s USA, zatímco Britové a Skandinávci upřednostňují pomalý a kvalitnější proces vzniku nových evropských norem. Německá vláda v úterý prohlásila, že stávající návrheuroparlamentu by měl být přezkoumán.

Nový režim ochranydat navržený europarlamentem by měl omezit transfer osobních údajů korporacím v USA. Návrh byl více než dva roky "u ledu" kvůli americkému nátlaku.

Dvoudenní evropský summit, který začíná ve čtvrtek, se má převážně zabývat podporou evropské digitální ekonomiky, takže téma ochrany dat dobře zapadá do agendy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6439

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2013