ČR bude mít zase slabou vládu, založenou na přeběhlících

19. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že proklamativně "levicová" vláda Jiřího Rusnoka nejenže nedostane do Sněmovny prezidentovu stranu SPOZ, za kterou kandidují někteří její ministři, ale dokonce svým působením zamezí drtivému vítězství levice. Zdá se totiž, že kdyby vláda ODS a TOP vládla až do voleb, udělala by tím tu nejdůležitější kampaň pro levici, která by si mohla pouze mnout ruce a těšit se na bezpracnou většinu ve Sněmovně.

Podle posledního průzkumu to vypadá na v Česku obvyklý volební pat (cca 100 poslanců levice vs. cca 100 poslanců pravice), přičemž trend je pokles levice, takže zbylé strany, které se dostanou do Sněmovny -- ODS, TOP09, ANO a Úsvit --, mohou mít nakonec i slabou většinu. Vypadá to, že budeme mít jako už tradičně slabou vládu, postavenou na přeběhlících, a že nedojde k opravdovému střídání u moci. Kdyby tomu opravdu tak nakonec bylo, a mně se to bohužel zdá stále pravděpodobnější, nejvíce tím získá prezident, který bude mít oslabenou politickou scénu v hrsti. "Tah Rusnokem" by mu v tomto smyslu vyšel.

Dokonce, pokud by vláda neměla stát na přeběhlících, tak musí dojít k nějaké formě velké koalice či opoziční smlouvy typu ODS-TOP09-ČSSD nebo ČSSD-ANO, což zdiskredituje ČSSD na dalších mnoho let dopředu. Prezident je ovšem, jak známo, velký zastánce modelu opoziční smlouvy (a diskreditace ČSSD). Komunisté by tak zůstali jediní jaksi "vskutku levicoví", nyní ovšem s tím poučením, že jim vítr z plachet může kdykoli v budoucnosti vzít nějaká rychlokvašená strana populistického miliardáře.

Varianta s přeběhlíky vyznívá také, zdá se, na úkor ČSSD, neboť ta bude v budoucí Sněmovně představovat nejspíše stranu s největším potenciálem v tomto směru (těžko si dokážu představit, že lidé z ANO nebo Úsvitu nebo ODS nebo TOP09 budou přebíhat na stranu ČSSD a KSČM, korupční zájmy jdou přece opačným směrem, k velkému byznysu). Je ale otázka, kam by poslanci od ČSSD vlastně měli přeběhnout, jakou pravicovou vládu by to měli podpořit. Kalousek sice říkal, že s ANO nepůjde, nicméně jako někdejší předseda KDU-ČSL měl taky plná ústa antikomunismu a odmítání jakéhokoli podílu komunistů na moci, a pak s Paroubkem jednal o podpoře komunistů pro vládu KDU-ČSL a ČSSD, což ho -- Kalouska -- stálo předsednický post a vedlo ke vzniku TOP09.

Kalousek jistě dokáže po volbách nějak vysvětlit svým voličům, že v dané situaci to jinak nejde a že spolupráce s ODS, Úsvitem a ANO nabízí pokračování slavné Nečasovy vlády a jejích úžasných předností. Vymíní si na ANO jako ústupek premiérku Němcovou a ministerstvo financí pro TOP09, ODS by se ostatně mohla k TOP09 rovnou připojit jako protiváha ANO a Úsvitu. Úsvit vyšle Bártu na vnitro a k tomu prezident dohodí nějakého toho melčáka či pohanku z ČSSD, aby se mohla vláda opřít o většinu ve Sněmovně. Ba mohl by se, prezident, inspirovat stranou LIDEM a když už se mu nepodaří svou vlastní stranu SPOZ dostat do Sněmovny, mohl by tam mít aspoň stranu přeběhlíků -- Václav Klaus má ostatně také více svých stran: Svobodné a Hlavu vzhůru.

Škoda, KDU-ČSL a Zelení a další mají tak krásné programy na změnu téhle země, jedině levicová většina ve Sněmovně to však mohla reálně dokázat. Další čtyři roky korupce a bídy pod pimprlovou vládou pohrdající veřejným zájmem. Přibudou nám však takové poklady do tradiční politické frašky, jako je český Berlusconi nebo úsvit nových sládkovců. Za čtyři roky může být taky levice už úplně mimo mísu, jako je dnes v Polsku nebo Maďarsku. Tomu se říká "chopit příležitost za pačesy", pánové z vedení ČSSD a KSČM. Rozhodně teď už, zdá se, nemusí aspoň socialisté řešit strašlivou otázku, zda vládnout s komunisty, s těmi už si totiž nezavládnou možná nikdy.

Obrat: Levice bez většiny, ANO na druhém místě a zemanovci mimo hru, uvádí průzkum ZDE

0
Vytisknout
11912

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2013